Home Kulinarne Babeczki marchewkowe dyniowe

Babeczki marchewkowe dyniowe

by Matczyne Fanaberie

Babeczki marchewkowe czy babeczki dyniowe? Może połączyć to w jedno? Dzisiejsza propozycja to moja odpowiedź na wczorajsze pytanie córki – „mamo masz dla mnie babeczkę?”
Nic mnie nie motywuje bardziej niż widok zajadającego się smakołykami kogoś mi bliskiego. Dziś połączenie dwóch pysznych warzyw w idealnej kompozycji babeczkowej. U nas warzywne słodkości zawsze się sprawdzają. 

Sama pamiętam ze swojego dzieciństwa zapach ciasta w domu. Mama zawsze znajdowała czas na upieczenie ciast i chciałabym, aby moje dzieci doceniały także, że przygotowuję dla nich, a w sumie dla nas, różne łakocie, a nie idę kupić do sklepu.

 

babeczki marchewkowe dyniowe

Babeczki marchewkowe dyniowe

Składniki na 12 – 14 sztuk

  • 200 g drobno startej marchewki
  • 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
  • 60 g pestek z dyni
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego

Krem dyniowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 – 200 g puree z pieczonej dyni (zależy jak bardzo chcesz mieć intensywny krem)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 g żelatyny rozpuszczonej w 16 ml wody

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzej do 1750 stopni C.
Do jednej miski włóż startą marchewkę, drobno pokrojony ananas i wsyp pestki z dyni oraz wiórki kokosowe.

W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę, dodaj cukier waniliowy, gałkę muszkatałową, sodę, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli – wszystko wymieszaj łyżką.

Do trzeciej miski wrzuć jajka i ubij do podwojenia objętości.
Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijaj i dolej olej.
Do masy jajecznej wsyp zawartość pierwszej miski – tej z marchewką- i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj zawartość miski z suchymi składnikami i delikatnie połącz wszystkie składniki.

Rozłóż ciasto do przygotowanych papilotek i wstaw do piekarnika.
Piecz do tzw suchego patyczka, około 20 – 25 minut.

babeczki marchewkowe dyniowe

Przygotowanie musu:

Przygotuj żelatynę mieszając ją z wodą w kąpieli wodnej lub z ciepłą wodą do całkowitego rozpuszczenia.
Trzeba jednak uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia lub nie zalewać wrzątkiem, bo wówczas stracimy wartości żelujące żelatyny. Mieszankę przestudź.

Ubij serek z cukrem, aby otrzymać gęsty krem. Dodaj puree z pieczonej dyni, cynamon i cukier waniliowy. Dalej ubijaj i dodaj przygotowaną żelatynę. Przy takich musach kremowych z żelatyną najpierw dodaję trochę mieszanki kremowej do żelatyny i dopiero łączę z resztą kremu. Gdy babeczki przestygną nakładaj krem na babeczki.

 

 

babeczki marchewkowe dyniowe

babeczki marchewkowe dyniowe

Serdecznie polecam Wam takie połączenie marchewki z dynią. Wychodzą idealne babeczki marchewkowe dyniowe z pysznym kremem.

 

 

 

You may also like

Zostaw komentarz