Home Kulinarne Blok czekoladowy z waflami i bakaliami

Blok czekoladowy z waflami i bakaliami

by Matczyne Fanaberie

Blok czekoladowy to kolejny niezapomniany smak z mojego dzieciństwa. Internet jest pełen przepisów na blok czekoladowy. Jedni dodają wafle, inni stawiają na dużą ilość rodzynek lub żurawiny. Nasz blok czekoladowy bazuje na przepisie znalezionym u mojej mamy. Zmniejszyłam ilość cukru – jest wystarczająco słodki, a także wykorzystałam to, że dziś dobre bakalie są na wyciagnięcie ręki.
Wyszedł obłędny blok, który smakował nam, naszym dzieciom oraz znajomym.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

  • 4 opakowania wafelków kakaowych, arachidowych lub mieszankę wafli i herbatników
  • mieszanka ulubionych bakalii (u nas: orzechy laskowe, migdały, rodzynki, miechunka, żurawina i orzechy brazylijskie)
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru lub 1/4 ksylitolu
  • 4 łyżki dobrego kakao

1. Masło roztop w rondelku. Dodaj cukier, wodę i kakao. Wymieszaj wszystko i podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
2. Wystudź całą mieszankę.
3. Do miski wsyp mleko, pokruszone wafle i dodaj wystudzoną masę.

Blok czekoladowy
4. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Najlepiej sprawdzi się forma do keksów lub do tarty z wyjmowanym dnem.
5. Po schłodzeniu w lodówce można jeść po ok 3 godzinach.

Blok czekoladowy

To kolejny przepis, który wykonałam razem z moimi dziećmi.

Oni bawili się znakomicie, a ja znów świadomie wybieram, co jedzą moje dzieci.

You may also like

16 komentarzy

Classy Flavors 24 kwietnia 2017 - 21:03

Świetny przepis. Chętnie z niego skorzystam. 🙂

Odpowiedź
Ola / Prosteznatury.pl 24 kwietnia 2017 - 21:52

A co to ten biały proszek? Nie ma chyba nic w przepisie?

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 24 kwietnia 2017 - 21:54

Ola, dzięki za czujność to mleko w proszku 🙂 Już dopisuję

Odpowiedź
Ola / Prosteznatury.pl 24 kwietnia 2017 - 21:57

Właśnie tak mi się wydawało 🙂 Przepis zachowam i może w końcu zrobię ten blok dla syna… Bez bakalii i orzechów z samymi wafelkami też będzie dobry?

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 24 kwietnia 2017 - 22:05

Sądzę, że tak. My mamy w domu samych bakaliożerców więc bakalie są we wszystkim prawie 🙂

Odpowiedź
Aniola Triplets-Adventure 24 kwietnia 2017 - 22:25

fantastyczna fanaberia 🙂 taki albo podobny blok czekoladowy jadlam ostatnio u mamy trzydziesci lat temu…. przez dluzszy czas byl to nasz ulubiony przysmak w rodzinie, zupelnie o nim zapomnialam, z pamieci nie byla bym w stanie odtworzyc przepisu

Odpowiedź
Strefa Matki 24 kwietnia 2017 - 22:34

O raju, ale pyszności!

Odpowiedź
Paulina 24 kwietnia 2017 - 22:37

Zakochałam się w tym bloku! czy mogę prosić kawałeczek?

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 25 kwietnia 2017 - 08:05

Koniecznie 😊

Odpowiedź
Paulina Grochowska 25 kwietnia 2017 - 23:13

Mniaaaam! Robiłam coś takiego wieki temu. Dzięki Twoim zdjęciom już wiem czym zajmę się w weekend, takiego smaka mi narobiłaś!

Odpowiedź
Mynio 27 kwietnia 2017 - 19:16

uuu… wygląda smakowicie. A jak to przedstawiłaś to wydaje się takie proste w przygotowaniu!

Odpowiedź
Marta Kraszewska 27 kwietnia 2017 - 22:38

Wieki czegoś takiego nie jadłam. Warto świadomie wybierac słodkości ktore je sie samemu, a szczególnie kiedy proponuje.sie je dzieciim.

Odpowiedź
Aleksandra Kujałowicz 29 kwietnia 2017 - 08:34

A ja poznalam blok czkekoladowy dopiero niedawno 🙂

Odpowiedź
Maguda 11 listopada 2017 - 22:15

Super, wreszcie kiedyś spróbuję zrobić. Te piękne rybki naczynia to Duka czy coś innego?

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 11 listopada 2017 - 22:32

Spróbuj koniecznie 🙂 Rybki kupiłam chyba w KIKu 🙂

Odpowiedź
Zwykła Matka 13 listopada 2017 - 16:40

Ło matko jak mi ślinka teraz cieknie 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz