Kulinarne

Jak przygotować szparagi z makaronem?

27 maja 2017
jak przygotować szparagi

Ostatnio mąż mnie zapytał – jak przygotować szparagi patrząc na kolejny pęczek na blacie w kuchni. Szparagi pojawiały się na naszym stole rzadko. Lepszym określeniem będzie wręcz bardzo rzadko. Wszystko się zmieniło w tym roku. Zaczęłam od zupy, potem była tarta, aż przygotowałam jeden z prostszych i bardzo szybki przepis na szparagi z makaronem. Szparagi to jedno z warzyw sezonowych. Warto korzystać, bo sezon na najlepsze szparagi trwa bardzo krótko.

W mojej głowie już tworzą się nowe pomysły na szparagi.

Jak przygotować szparagi?

Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie tego, co zostało z poprzedniego dnia.
W przypadku szparagów celowo odłożyłam górne części podczas gotowania zupy ze szparagów. Jeśli chcesz wykorzystać szparagi jako dodatek do makaronu lub kaszy – gotuj krótko. Rozgotowane tylko do zupy.

jak przygotować szparagi

Makaron ze szparagami w sosie mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • makaron durum
  • 1/2 pęczka szparagów lub górne części z całego pęczka
  • suszone pomidory i oliwki
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • parmezan starty na grubych oczkach lub pocięty na duże kawałki
  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Wrzuć pokrojone szparagi  (długości 2 – 3 cm) do osolonego wrzątku na 2 – 3 minuty.
  3. Ugotowany makaron wymieszaj z mascarpone.
  4. Dodaj do smaku przyprawy i szparagi. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Wyłóż na talerz makaron
  6. Posyp parmezanem, a na koniec świeżo zmielonym pieprzem.

jak przygotować szparagi

To jedno z tych dań, które doskonale sprawdzi się na lunch w pracy. W ramach zero waste cooking do sosu dodałam jeszcze samotną pierś z kurczaka, która była grillowana dzień wcześniej.

To danie pokazało nam, że to od nas zależy jak podamy szparagi. Teraz już nie słyszę pytania jak przygotować szparagi, a jedynie kto pomoże przygotować 🙂

jak przygotować szparagi

Sezonowość warzyw

Szparag jest warzywem (byliną) charakteryzującym się niską wartością energetyczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Pędy szparagów zawierają także łatwostrawne białka, cukry. To co je charakteryzuje, to krótki okres naturalnego występowania.
Sezon na szparagi w Polsce trwa bardzo krótko. Teraz są najsmaczniejsze i nie trzeba ich przywozić z innych krajów.

To ważne, aby korzystać z sezonowości warzyw. Jeśli kupujemy owoce i warzywa poza ich naturalnym sezonem dojrzewania w Polsce zwiększamy tzw. ślad węglowy – czyli wysokość emisji CO². Warto sobie uświadomić, że kupując świeże borówki czy truskawki w grudniu, albo szparagi w marcu zwiększamy emisję gazów cieplarnianych, które trafiają do atmosfery. Te warzywa i owoce muszą przebyć długą drogę z miejsca produkcji na nasz talerz.

Warto zacząć od małych kroczków. Odkąd wróciłam na wieś udaje mi się to coraz częściej i lepiej. Nasz mały ogródek się powiększa, a dzieci uczą się prawidłowego dbania o środowisko.

Już kilkakrotnie namawiałam Was do obejrzenia filmu „Punkt krytyczny – Energia odNowa”.

Podczas tegorocznego festiwalu Millennium Docs Againt Gravity po raz kolejny przyznano nagrodę GREEN WARSAW AWARD dla najlepszego filmu o tematyce ekologicznej. Powędrowała ona w ręce reżysera Łukasza Bluszcza.

To pierwsza nagroda filmu ”Punkt Krytyczny. Energia odNowa”, który swoją premierę miał 14 maja podczas warszawskiego festiwalu Millennium Docs Gravity.

Warto podkreślić, że film będzie wyświetlany także w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Lublinie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach i Łodzi oraz dwóch za granicą: w Berlinie i Brukseli.

Zostały jeszcze trzy seanse i serdecznie polecam.

      • w poniedziałek 29 maja Multikino w Galaxy Centrum w Szczecinie,
      • we wtorek 30 maja Multikino w Gdańsku,
      • w środę 31 maja Multikino w Bydgoszczy.

Pokazy są darmowe. Bilety na specjalne pokazy filmu „Punkt krytyczny – Energia odNowa”, zakończone debatą z udziałem ekspertów są dostępne na stronie energiaodnowa.pl

Film dokumentalny nie tylko ostrzega przed konsekwencjami, lecz także przedstawia rozwiązania mające powstrzymać nadchodzącą katastrofę.

 

 

 

Energia odNOWA

Energia odNOWA

POLECANE WPISY

  • O filmie gdzieś już czytałam natomiast przepis bardzo mi sie podoba! Nie przygotowywałam nigdy szparagów, może w końcu się odważę!

  • Super dzieciaczki

    Wygląda przepysznie, chętnie bym zjadła, ale takie już gotowe 🙂

  • Uwielbiam wszelkie makaronowe dania ale przyznam że takie połączenie widzę pierwszy raz. Super!

  • Moja rodzina nie lubi, ale jak się wkurze to sobie taki makaron zrobię i sama zjem 🙂 a co!

  • Bardzo lubię tego typu dania A dawno nie robiłam dzięki za inspirację ☺

  • Joanna Kołpak

    Ja robię makaron z mascarpone i pieczarkami. Jest pyszny, to też pewnie jest.