Home RodzicielstwoDziecko Mazurek bez pieczenia na wafelkowym spodzie

Mazurek bez pieczenia na wafelkowym spodzie

by Matczyne Fanaberie
Dziś czas na obłędny w smaku i prosty w wykonaniu, mazurek bez pieczenia na spodzie wafelkowym z kajmakiem.
Wielkanoc to czas mazurków. U nas w tym roku po raz pierwszy będzie mazurek przygotowany przez dzieci. Wymyśliły ostatnio, że kuchnia to już nie tylko moje królestwo.
Oznajmiły radośnie, że chcą same zrobić mazurek, skoro jajka wielkanocne takie fajne wyszły.

Przepis na  mazurek wafelkowy wymyśliłam ja, a w wykonanie włożyły całe swoje serce dzieciaki 🙂

Mazurek bez pieczenia – wafelkowy z kajmakiem

  • 5 opakowań wafelków o smaku arachidowym (u nas góralki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • masa kajmakowa
  • 1 opakowanie pokruszonych wafelków mocno kakaowych (np. ekstra kakaowe nagie)
  • wiórki kokosowe
  • blanszowane migdały lub inne ulubione bakalie
1. Pokruszone wafle arachidowe wymieszaj z dwoma rodzajami masła i wyłóż formę do mazurka 25x20cm (najlepiej z wyjmowanym dnem).
2. Włóż do lodówki na 1,5 – 2 godziny.
3. Na schłodzony spód wafelkowy wyłóż masę kajmakową.
mazurek wafelkowy bez pieczenia
mazurek wafelkowy bez pieczenia
4. Ozdabiajcie wspólnie z dziećmi wiórkami, pokruszonymi wafelkami i migdałami. Możecie dodać coś jeszcze, co bardzo lubicie. U nas nie obylo się np. bez migdałów 🙂
Pokruszone wafle czekoladowe wykorzystaliśmy do ułożenia gałązki. Migdały jako bazie, a wiórki kokosowe stworzyły piękną obwódkę mazurka.
mazurek bez pieczenia
mazurek bez pieczenia
Fajnie jest patrzeć, jak dwa maluchy (Marysia ciągle mnie poprawia, że Ona jest starszakiem) radośnie sobie radzą w kuchni. Jak sobie pomagają i wymyślają swoją wersję dekoracji. Oczywiście, tak jak ja w dzieciństwie, podjadają co się tylko da. W przypadku tego mazurka nie było ograniczeń bo wszystko można było skubnąć i spróbować. To kolejny plus takiego wielkanocnego smakołyku. Mazurek bez pieczenia smakował wszystkim i na pewno będzie na naszym stole wielkanocnym.
Smacznego 🙂

You may also like

10 komentarzy

Zwykła Matka 12 kwietnia 2017 - 12:18

Bez pieczenia? Wafelkowy spód? Kupiłaś mnie 🙂
PS piekne króliczki na sznurku!

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 kwietnia 2017 - 17:44

Króliczki mnie też zauroczyły. To część prezentu, który dostałam 🙂

Odpowiedź
Sylwia Antkowicz 12 kwietnia 2017 - 13:10

Bardzo prosty przepis, idealny dla zabieganych mam 😉

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 kwietnia 2017 - 17:43

Dokładnie tak. Wręcz można oddać dzieciom do przygotowania.

Odpowiedź
Aneta Jj 12 kwietnia 2017 - 23:57

Świetnie szukam czegoś prostego do zrobienia i właśnie to znalazłam 😉

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 kwietnia 2017 - 17:43

Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

Odpowiedź
Lifestyle And Beauty 13 kwietnia 2017 - 09:28

Proste do zrobienia, a w efekcie finalnym wygląda na czaso- i pracochłonne 😉 Super 😉

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 kwietnia 2017 - 17:42

Tak to prawda, że robi wrażenie. Jak zaniosłam do pracy to wszyscy byli pod wrażeniem.

Odpowiedź
naszebabelkowo.blogspot.com 13 kwietnia 2017 - 16:18

Ciasta bez pieczenia są w sam raz dla mnie – bo kiedy biorę się za pieczenie to zwykle wychodzi mi jakiś zakalec 😉 Takiego mazurka chyba nawet ja nie byłabym w stanie zepsuć 😉

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 13 kwietnia 2017 - 17:42

Jestem pewna, że nie da się go zepsuć 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz