Home Kulinarne Polędwica słodko kwaśna

Polędwica słodko kwaśna

by Matczyne Fanaberie
Od jakiegoś czasu Ojciec Pierworodnej zaczyna mi się szarogęsić w kuchni. Wiecie co? Bardzo to lubię, bo gotuje wykorzystując zupełnie inne przepisy i połączenia smaków niż ja.W ostatni weekend przyrządził coś przepysznego – wieprzowinę słodko – kwaśną.
Korzystał z przepisu na Kwestia smaku z małą modyfikacją.

Polędwica słodko kwaśna

Składniki, 4 porcje:

• 600 g polędwiczki wieprzowej
• szczypta soli i świeżo zmielony pieprz (uwielbiamy kolorowy)
• mąka ziemniaczana – wg potrzeby do obtoczenia mięsa
• mała cukinia
• pół małej posiekanej kapusty pekińskiej
• czerwona papryka
• 1 ząbek czosnku
• 2 małe cebule  cukrowe
• 3 cm kawałek imbiru
• olej roślinny
• ryż basmati
• posiekany szczypiorek
• 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (solonych)

Sos:
• 1/2 szklanki soku z cytryny
• 4 łyżki wody
• 4 łyżki cukru
• 6 łyżek sosu sojowego (jasnego)

Przygotowanie:

  1. Kroimy na cieniutkie plasterki – przydatny bardzo ostry nóż
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem obtaczamy w mące ziemniaczanej. Można to robić na dwa sposoby – wsypać mąkę do miseczki z mięskiem i wymieszać lub dla bardziej cierpliwych obtaczać kawałek po kawałku.
  3. Gotujemy ryż – ilość zależy od apetytu. U nas ostatnio sprawdza się metoda 2 woreczki na 3 osoby.
  4. Paprykę i cebulę kroimy na (2 x 2 cm) kawałki, kapustę siekamy na pół centymetrowe paski.
  5. Czosnek na plasterki, a imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce.

    6.Przygotowanie sosu: wymieszać wszystkie składniki w miseczce. Banalnie proste każdy da radę 🙂
    7. Zabieramy się za smażenie.
    W wooku lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę i paprykę i mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty. Dodajemy imbir i chwile jeszcze dusimy.
    Tak przygotowane warzywa wyjmujemy z wooka, a na tym samym oleju i trochę większym ogniu smażymy polędwiczkę przez około 4 – 5 minut, co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
    Do obsmażonego mięsa dodajemy uduszone warzywa i pokrojoną kapustę pekińską. Mieszamy i smażymy razem przez 2 minuty.
    Wlewamy sos – tak jak przeczytacie na Kwestia smaku – najlepiej podzielić go na 3 części i dodawać partiami, za każdym razem czekając kilka – kilkanaście sekund przed kolejną partią. Gotować jeszcze przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Wyłożyć danie na talerze, na ryż. Posypać orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

Teraz czas na ucztę dla podniebienia. Smacznego 🙂

Polędwiczka słodko- kwaśna

You may also like

Zostaw komentarz