Home Kulinarne Tartaletki z kwiatem cukinii

Tartaletki z kwiatem cukinii

by Matczyne Fanaberie

Dziś jadalne kwiaty w roli głównej.

Coraz częściej sięgam po sezonowe owoce i warzywa. Kocham to, że w Polsce mamy ogromną różnorodność warzyw i owoców. Kiedy podczas tegorocznego seebloggers usłyszałam, że we wrześniu 2016 roku pojawi się nowa piramida żywieniowa dla dzieci postanowiłam, że już dziś będziemy jeść jeszcze więcej warzyw, a trochę mniej owoców. Z owocami nie ma u nas problemu dzieciaki są w stanie zjeść każdą ilość malin, borówki, jeżyn czy wcześniej truskawek.

Tarta miała być z kwiatami nasturcji, ale niestety nie dotarły i musiałam zadowolić się kwiatem cukinii.
Jest prosto i pysznie 🙂 

 

prosta tarta z kwiatem

Kruche ciasto na tartę
(2 średnie i 6 małych)

  • 230 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 – 4 łyżki wody

Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Jeśli korzystasz robota kuchennego to utrzyj mąkę, sól z masłem przez chwilę, po czym dodaj wodę i wymieszaj. Zagnieć wszystkie składniki i wstaw owinięte w folię ciasto na minimum 30 minut do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wyłóż tartaletki. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni C i podpiecz zanim nałożysz farsz.

Farsz do tartaletek 

  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 36%
  • 100 g parmezanu w płatkach
  • 125 g serka kremowego Arla Apetina papaja i curry
  • ulubione zioła: u mnie po trochu rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, szałwia, mięta
  • pieprz do smaku
  • 8 kwiatów cukinii
  • 10 pomidorków koktajlowych: 5 żółtych i 5 czarno – czerwonych (można wykorzystać zwykłe pomidorki koktajlowe)

Jajka rozbełtaj ze śmietaną. Dodaj parmezan, serek Arla, zioła i pieprz i wymieszaj.

Wyłóż na podpieczone ciasto. Ułóż na każdą tartaletkę kwiat cukinii oraz przekrojone pomidorki.

tarta z kwiatem cukinii

kwiat cukinii

Do farszu możesz użyć kwiatów nasturcji lub innych jadalnych kwiatów, których aktualnie nie brakuje. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

jadalne kwiaty

Bardzo smaczna jest także tarta z owocem cukinii. Zatem jeśli nie znajdziesz kwiatów wykorzystaj młodą cukinię pokrojoną w plastry.

kwiaty w kuchni

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Twoja kuchnia ma to coś

You may also like

5 komentarzy

Małgorzata Ostrowska 10 listopada 2016 - 19:47

Wyglądaja obłędnie. Cudo i co najważniejsze wpasowuja sie w moje smaki. Cudne zdjęcia

Odpowiedź
Małgorzata Ostrowska 10 listopada 2016 - 19:47

Piękne zdjęcia, świetny przepis. Wyglądaja obłędnie i co najważniejsze lubię takie połączenia.

Odpowiedź
wielopokoleniowo 10 listopada 2016 - 19:47

Wyglądają pięknie! Chętnie bym się poczęstowała 🙂

Odpowiedź
Edyta Mój kawałek podłogi 10 listopada 2016 - 19:48

Nie będę oryginalna, ale muszę to powiedzieć- wyglądają bosko! Świetny pomysł na dodanie kwiatów cukinii do tarty. Ciekawa jestem smaku 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 10 listopada 2016 - 19:48

dziękuję 🙂 Byłam zadowolona z efektów. Zarówno smakowych, jak i wizualnych. Polecam spróbować.

Odpowiedź

Zostaw komentarz