Od ponad dwóch tygodni jestem zachwycona przygotowywaniem innych propozycji na drugie śniadanie niż kanapka z serem czy wędliną. Cała nasza rodzina pokochała wytrawne babeczki i wspólnie poszukujemy kolejnych składników, które lądują w ich składzie.
Babeczki z tuńczykiem to doskonała propozycja do lunchboxa, które sami zabierzecie do pracy lub dacie swoim dzieciom 🙂
Dodajcie ulubione warzywa pokrojone w słupki i kilka suszonych owoców i macie świetną alternatywę dla drożdżówek czy nudnych kanapek. Dla dzieci polecam szczególnie bakalie pakowane pojedynczo.
Babeczki z tuńczykiem
składniki na 12 sztuk
- ½ świeżej papryki czerwonej
- 70 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 125 ml mleka roślinnego
- 1 puszka tuńczyka
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 jajka
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki płatków soli cytrynowej lub zwykłej soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1. Umytą paprykę pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz z oleju.
2. Jajka roztrzep trzepaczką i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek ułożonych na blasze.
3. Babeczki z tuńczykiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut.
4. Wyjmij babeczki z tuńczykiem z pieca i rozłóż na kratce, aby przestygły.
Smacznego 🙂