Kulinarne, Przekąski, Śniadania

Babeczki z tuńczykiem na drugie śniadanie

26 września 2016

Od ponad dwóch tygodni jestem zachwycona przygotowywaniem innych propozycji na drugie śniadanie niż kanapka z serem czy wędliną. Cała nasza rodzina pokochała wytrawne babeczki i wspólnie poszukujemy kolejnych składników, które lądują w ich składzie.
Babeczki z tuńczykiem to doskonała propozycja do lunchboxa, które sami zabierzecie do pracy lub dacie swoim dzieciom 🙂

Dodajcie ulubione warzywa pokrojone w słupki i kilka suszonych owoców i macie świetną alternatywę dla drożdżówek czy nudnych kanapek. Dla dzieci polecam szczególnie bakalie pakowane pojedynczo.

Babeczki z tuńczykiem 

Babeczki z tuńczykiem 
składniki na 12 sztuk

  • ½ świeżej papryki czerwonej
  • 70 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 jajka
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki płatków soli cytrynowej lub zwykłej soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1. Umytą paprykę pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz z oleju.

2. Jajka roztrzep trzepaczką i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek ułożonych na blasze.

3. Babeczki z tuńczykiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut.

4. Wyjmij babeczki z tuńczykiem z pieca i rozłóż na kratce, aby przestygły.

Babeczki z tuńczykiem 

Babeczki z tuńczykiem Smacznego 🙂

POLECANE WPISY