Ciasta i desery, Kulinarne

Banoffee pie – ciasto bez pieczenia

11 kwietnia 2013

Ten wpis jest odpowiedzią na wczorajsze pytania o przepis na ciasto, które pojawiło się w moim korpo z okazji imienin. To pyszne i szybkie ciasto Banoffee pie. Jest genialnym ciastem awaryjnym i w sumie zawsze się udaje.
Ważne w kontekście pojawiających się wczoraj pytań – ciasto to zrobisz bez pieczenia, a na pewno będzie smaczne jeśli “pomieszka” chwilę w lodówce 🙂

Banoffee pie

Co będzie potrzebne? 

Okrągła forma o średnicy 28 cm
Jednak bez obaw jeśli takowej nie posiadasz, może też być każde inne naczynie, kwadratowe, podłużne czy okrągłe.

Niezbędne składniki:

  • 1 paczka digestive z czekoladą
  • Pół paczki digestive zwykłych
  • 4 łyżki masła
  • Kilka kostek czekolady
  • Masa kajmakowa
  • 2 opakowania serka mascarpone – nigdy nie zwiodła mnie Piątnica
  • Banany – według uznania ja wykorzystuję od 3 do 5 bananów
  • Sok z cytryny
  • Opakowanie śmietany kremówki 200 g 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Przystępujemy zatem do działania, aby powstało pyszne Banoffee pie

1. Przygotowuj formę – wykładamy ją papierem do pieczenia.

2. Ciastka kruszymy, najlepiej wrzucić je do woreczka foliowego i pokruszyć przy użyciu wałka.

3. Roztapiamy masło i kilka kostek czekolady. Wszystko łączymy.
Ilość masła jest w dużym stopniu uzależniona od suchości ciastek. Czasami trzeba dołożyć trochę więcej masła.

4. Po połączeniu składników wykładamy, a wręcz wylepiamy wszystko w  formie wyłożonej papierem.

5. Przygotowujemy kolejną warstwę – masę kajmakową. Można przygotować ją samodzielnie, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo może to trwać nawet ok. 5 godzin. Jeśli nie masz tyle czasu, polecam skorzystać z gotowej masy. Ja używam masę krówkową bakalland.

Można też taką masę przygotować rozpuszczając krówki 😉
Aby masa kajmakowa łatwiej się rozprowadzała warto umieścić ją na 15 – 20 minut we wrzątku.

6. Na masę kajmakową układamy banany – sposób i ich ilość dowolna, ale 2- 3 sztuki to minimum 🙂
Aby banany nie przybrały szarawych kolorów warto pokropić je sokiem z cytryny. To rzeczywiście działa.

 Banoffee pie

7. Na koniec przepyszna masa śmietanowa z mascarpone. Ubijamy śmietanę do uzyskania sztywnej konsystencji. Sprawdzam poprzez odwrócenie naczynia w którym ubijam śmietanę. Jeśli nie wylatuje, to znaczy że jest ok. Gdy śmietana jest już ubita dokładamy serek mascarpone i cukier puder. W chwilach większego kuchennego rozpasania można dodać laskę wanilii. Wszystkie składniki łączymy i wykładamy na banany.

8. Całość można oprószyć kakao, polać stopioną czekoladą.
Jeśli zaufacie swojej fantazji możecie udekorować to w każdy inny sposób 🙂

Tak przygotowane Banoffee pie umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc, jednak jeśli nie dasz rady można już próbować po około 3 godzinach.

Banoffee pie

 

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY