Home Kulinarne Lunchbox do szkoły bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie

Lunchbox do szkoły bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie

by Matczyne Fanaberie

Z rozmów, obserwacji i próśb, które kierujecie do mnie w wiadomościach prywatnych oraz na grupie lunchbox do szkoły wiem, że wielu z Was poszukuje pomysłów na lunchbox do szkoły bez glutenu.

Obserwując dzieci w szkole Pierworodnej wiem, że dziś dziecko z nietolerancją na gluten, celiakią, może być obecne w każdej klasie.
Wiem, że dla wielu rodziców wyzwaniem jest przygotowanie dziecku posiłku bez glutenu do szkoły.

Rozmowy z lekarzami i dietetykami uświadomiły mi że w przypadku celiakii (to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która dotyka około 1% populacji, charakteryzująca się trwającą całe życie nietolerancją glutenu – białka zawartego w zbożach), czy alergii lub nadwrażliwości na gluten, skutki spożycia produktu z glutenem mogą być tragiczne.

Jeśli dziś nie musisz się ograniczać i myślisz sobie, że mnie to nie dotyczy możesz być w błędzie. Nadwrażliwość na gluten lub samą pszenicę może wystąpić nagle i w każdym wieku. Nietolerancja może mieć formę przejściową – z czasem, dzięki stosowaniu diety eliminującej gluten, stan zdrowia powinien się poprawić. Są też przypadki, że zostaje już tak na zawsze.

Dzisiejszy zestaw to 10 pomysłów na lunchbox do szkoły bez glutenu.

Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień I

1. Poniedziałek

  1. Bezglutenowa Bułka z Ziarnami z humusem, rzodkiewką i rukolą
  2. Truskawkowa kulka mocy
  3. Marchewki i jabłko
Lunchbox do szkoły bez glutenu śniadanie

Bułka była niezłym hitem nie tylko w szkole. Wystarczyło dodać wykałaczki i mamy zupełnie inny odbiór zwykłej kanapki. Często korzystamy z atrakcyjnych akcesoriów do lunchboxa, które działają cuda 🙂
Jeśli lubicie potwory koniecznie odwiedźcie stronę akcji Putwory, gdzie poczytacie śmieszne i straszne przygody o 3 Putworach, które dotarły do  Piekarni Putka.

Lunchbox do szkoły bez glutenu śniadanie putka

2. Wtorek

  • Muffinki z bezglutenowej Bułki Wyborowej Putka z jajkiem, serem i suszonymi pomidorami
  • Kawałek obłędnego Bezglutenowego Brownie Putka
  • figa, marchewka i migdały

Pokrój bułkę na cienkie kawałki i układaj po 2 – 3 w wysmarowanej masłem formie na babeczki.

W misce roztrzep 2 jajka, dodaj łyżkę śmietany i łyżkę startej mozzarelli. Dosyp ulubione zioła i suszone pomidory. Tak przygotowaną masę wlej do foremek wyłożonych wcześniej bułką.

Piecz przez 10 – 15 minut w temperaturze 175 – 180 stopni C.

Lunchbox do szkoły bez glutenu
Pudełko Yumbox – więcej o nim TUTAJ

3. Środa

Lunchbox do szkoły bez glutenu
putka bez glutenu

4. Czwartek

gofry bez glutenu

5. Piątek

lunchbox do szkoły bez glutenu

Kotlety z ciecierzycy do burgera – 2 sztuki

  • 250 g  ciecierzycy z puszki
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 – 3 łyżek mąki z ciecierzycy lub bułki tartej bez glutenu
  • Świeża kolendra

Dodatkowo:

  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu i keczupu z cukinii
  1. Ciecierzycę wraz z przyprawami oraz czosnkiem zblenduj.
    Mogą zostać wyczuwalne grudki.
  2. Dodaj do masy jajko, oraz startą marchewkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę oraz posiekaną kolendrę do uzyskania masy, jak na kotlety mielone.
  3. Powstałą masę łatwo uformujesz w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub mąki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i smaż burgery z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Można tez piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.

Lunchbox do szkoły bez glutenu – tydzień II

1. Poniedziałek

  • Chlebowe babeczki bez glutenu ze śliwkami
  • Marchewka i papryka w słupkach
  • Hummus z czarnuszką
zero waste chleb

Babeczki z chleba

Składniki na 9 większych lub 12 standardowych babeczek

  • 3 szklanki pokruszonych resztek pieczywa bezglutenowego (wykorzystuję resztki z chlebowych wycinanek –
    1,5 szklanki pokrojonego bezglutenowego Chleba z Prosem
    i 1,5 szklanki Bezglutenowego Chleba Owsianego Putka)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 jajka
  • 1 bardzo dojrzały banan (opcjonalnie, u mnie jest bo akurat leżał samotny)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 – 4 pokrojone w kostkę śliwki

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem.  

  1. Pieczywo pokrusz, pokrój i odłóż do miski.
  2. W jednej misce ubij jajka z cukrem i dodaj rozgniecionego dojrzałego banana.
  3. Wysmaruj blachę na babeczki masłem.
  4. Do przygotowanej masy jajecznej dodaj masło i wymieszaj na gładką masę.
  5. Do tak przygotowanej masy dodaj pokruszony chleb i wymieszaj całość łyżką.
  6. Dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj.
  7. Do każdej foremki nałóż ciasto wypełniając ¾ wysokości foremki.
  8. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. 
co zrobić zczerstwym chlebem

2.Wtorek

  • Gwiezdne kanapki z Bezglutenowego Chleba Owsianego Putka z sałatą, hummusem z dyni i imbirem
  • Śliwki i dino chrupki
lunchbox do szkoły bez glutenu

Jesienna wersja past do chleba to moje ubiegłoroczne odkrycie. Hummus z pieczoną dynią z kurkumą i imbirem podbiła nasze serce.
Gwiezdne kanapki wycięte zwykłą foremką do ciastek.

Pasta z pieczonej dyni z imbirem
i pestkami dyni

Składniki:

  • 1, 5 szklanki puree z pieczonej dyni hokaido
  • 1 łyżka kurkumy w proszku – jeśli masz świeży korzeń będzie jeszcze bardziej aromatycznie
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 – 4 łyżki tahini
  • uprażone pestki dyni

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, oprócz pestek dyni. Pestki dodaj w całości na koniec. Ja dodaję czasami jeszcze czarnuszkę, bo u nas dzieciaki uwielbiają te ziarna.

lunchbox do szkoły bez glutenu

3. Środa

placki jaglane bez glutenu

4. Czwartek

lunchbox do szkoły bez glutenu
naleśniki bez glutenu

Składniki na ciasto naleśnikowe bez glutenu:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • ½ szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo masło orzechowe, banany i opcjonalnie owoce liofilizowane do posypania przed podaniem.

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną i zostaw ciasto na 15 minut.
  2. Smaż na rozgrzanej patelni.
  3. Możesz je podawać np. z domową nutellą, konfiturą lub zrobić z nich pyszne sushi naleśniki.

Kiedy naleśniki trochę przestygną rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki, jak sushi. Idealna propozycja na lunchbox do szkoły bez glutenu lub bezglutenowe śniadanie.

5. Piątek

lunchbox do szkoły bez glutenu

Jeśli lubicie dobre i świeże produkty bezglutenowe, to koniecznie sprawdźcie ofertę Piekarni Putka Bez Glutenu. Piekarnia posiada także sklep online, gdzie znajdziecie bogaty asortyment pieczywa, ciast, ciastek oraz tortów.

Wszystkie wyroby od Putki Bez Glutenu wypiekane są codziennie przez piekarzy z wieloletnim doświadczeniem, ze składników najwyższej jakości – dzięki czemu pieczywo bezglutenowe nie odbiega smakiem od tradycyjnych odpowiedników. W ofercie bezglutenowej znajdziecie również szeroki asortyment produktów okazjonalnych – w tym wiele produktów sezonowych oraz świątecznych takich jak Bezglutenowe Pierniki czy Mazurki wielkanocne.

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Putka

You may also like

Zostaw komentarz