Kulinarne

Niecodzienny tort urodzinowy …

1 marca 2013
Historia tego tortu jest
Mąż zapytał mnie telefonicznie, czy nie upiekłabym tortu dla kolegi z Jego zespołu, że w sumie to nawet nie on pyta tylko koleżanki od Niego z pracy 😉

I jak tu powiedzieć nie, skoro się wcześniej ten zespół w zespół rozpuszczało słodkościami?
Poza tym – uwielbiam to 🙂
Sprawa wygląda banalnie.
Trzeba upiec biszkopt, ja zrobiłam to dzień wcześniej, przygotować masę do przełożenia, masę cukrową do pokrycia ciasta i magiczną cyfrę i literę K1. Nie znam historii, ale wiem, że jakaś historia towarzyszy temu.
Zatem do dzieła 😉

Biszkopt wg receptury babci Pierworodnej.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby się nie udał.

– 10 jajek
– 2 szklanki mąki krupczatki
– 2 szklanki cukru.
– 3 łyżki kakao jeśli tort ma być kakaowy 🙂

Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę i kakao małymi porcjami, a na koniec mieszając dodajemy żółtka.

Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze ok 180 stopni.

Krem waniliowy i czekoladowy
– 5 żółtek
– 150 g cukru pudru
– 500 g mascarpone
– 2 łyżeczki żelatyny
– 50 ml wody
– 300 ml śmietanki kremówki
– 100 g gorzkiej czekolady
– 3 laski wanilii
– łyżeczka aromatu waniliowego

1. Utrzyj żółtka na parze, aż będą białe i stracą posmak surowych jaj. Ucieraj i dokładaj małymi porcjami serek mascarpone.
2. Rozpuść w wodzie (50ml) żelatynę
3. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj wystudzoną żelatynę  i delikatnie wymieszaj.
4. Połącz delikatnie obie masy (jajeczno – serową i śmietanę). Odłóż 2/3 gotowej masy.
5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź. Dodaj do 1/3 pozostawionego kremu.
6. Rozetnij laski wanilii, wydłub ziarenka i wymieszaj z pozostałą masą – wcześniej odłożone 2/3 masy. Dodaj aromat waniliowy.

Poncz 

Aby przygotować poncz zalej gorącą wodą 2 torebki herbaty, dodaj 2 – 3 kieliszki wódki, sok z połówki cytryny. Wszystko wymieszaj 🙂

I zaczyna się zabawa 🙂 Należy pokroić biszkopt na 3 części.
Pierwszą część układamy na odpowiednim równym podłożu, np na paterze. Nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem i smarujemy 2/3 masy czekoladowej. Następnie kładziemy na masę kolejną część biszkoptu, nasączamy biszkoptem i pozostałą masę czekoladową rozprowadzamy na biszkopcie, następnie układamy brzoskwinie lub inne owoce, można też zwyczajnie posmarować dżemem. Na owoce kładziemy masę waniliową i na to 3 część biszkoptu. Nasączamy ponczem i rozsmarowujemy po wierzchu i bokach pozostałą masą waniliową. Odstawiamy do lodówki.

Zabieramy się za przygotowanie masy cukrowej.

Masa cukrowa

– 3 łyżeczki żelatyny
– 50 ml wody
– 80 g glukozy w proszku
– 650 g cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– kilka kropel czarnego barwnika spożywczego
– mąka ziemniaczana ok 2 łyżek

Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje łączymy z glukozą i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia pilnując, aby nasza mieszanka się nie zagotowała.
Po przestudzeniu naszego eliksiru dodajemy do niego porcjami cukier, sok z cytryny i wyrabiamy na jednolitą masę.

Po wyrobieniu masy cukrowej odkrawamy kawałek, który będzie potrzebny do przygotowania tajemnego logo 🙂 K1 Wyrabiamy z kilkoma kropelkami czarnego barwnika. rozwałkowujemy i wycinamy nasz wzór.
Białą masę rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką ziemniaczaną. Rozwałkowanym plackiem masy obkładamy tort dociskając do ciasta, obcinamy nadmiar masy. Dekorujemy wyciętym logo 🙂

Smacznego!

print

POLECANE WPISY