Gofry mango

by Matczyne Fanaberie

To już piętnasty przepis na gofry, który znajdziesz na blogu. Dziś Międzynarodowy Dzień Gofra więc mam dla Ciebie gofry mango, które możesz przygotować na pyszne rodzinne śniadanie lub spakować do lunchboxa.

Międzynarodowy Dzień Gofra

Historia święta gofrów sięga średniowiecza, kiedy to gofry były przygotowywane na specjalnych metalowych formach. Pierwsze gofrownice pojawiły się w XIV wieku w Holandii i Niemczech.

W Polsce najbardziej popularne są gofry na słodko. Ich popularność widać szczególnie w kurortach wakacyjnych, w sezonie letnim. Najczęściej podaje się je z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub sosem czekoladowym. Ja od lat odczarowuję te mało wartościowe odżywczo gofry zamieniając mąkę, dodając wartościowe składniki.

Z ciekawostek Dzień Gofra jest szczególnie popularny w Skandynawii, gdzie jest znany jako Våffeldagen. W Szwecji tego dnia tradycyjnie je się gofry z dżemem i bitą śmietaną, któż by się nie skusił 🙂

Wcześniejsze wpisy z przepisami na gofry znajdziesz TUTAJ. Co ważne są to zaróno standardowe przepisy na słodko, jak i duża różnorodność przepisów wytrawnych, które towarzyszą nam głównie w lunchboxach do szkoły i pracy.

zestaw lunchbox do szkoly

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.

Gofry mango – przepis

gofry mango dzień gofrów
  • 3 jajka
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżki oleju 
  • 130 g skyru waniliowego
  • 165 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Oddziel żółtka i białka i ubij białka na sztywną masę. 

Do blendera wrzuć żółtka, mango, masło migdałowe, olej oraz skyr i wymieszaj. 

Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa będzie dość gęsta. 

Na koniec wmieszaj pianę z białek i piec w gofrownicy. Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby odparowały. 

gofry mango do szkoły

Zamienniki w przepisie na gofry mango

Zamiast mango możesz wykorzystać dwa dojrzałe banany. Sprawdzi się także mus z jabłke lub 2 bardzo dojrzałe gruszki. Jeśli nie masz mango, a chcesz uzyskać smak i aromat mango możesz wykorzystać proszek z liofilizowanych owoców mango w formie różdżek smaku Helpa.

Zamiast mąki orkiszowej jasnej sprawdzi się mąka owsiana, mąka gryczana jasna czy zwykła pszenna. Możesz też połączyć w stosunku 3:1 mąkę orkiszową z mąką migdałową.

Masło migdałowe możesz zamienić na inne masło orzechowe. Sprawdzi się także pasta z ziaren, np. pasta z pestek dyni czy słonecznika Helpa.

przepis na gofry mango

Gofry można przygotować na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono, co pozwala na urozmaicenie diety. Można je podawać z owocami, dżemem, czekoladą, ale także z warzywami, serem czy wędliną.

Gofry są proste i szybkie w przygotowaniu, co czyni je dobrym rozwiązaniem na śniadanie, lunch lub przekąskę. Często pomagają mi zachować porządek w lodówce. Do gofrów idealnie sprawdzają się resztki jogurtu, humusu. Warto też zamiast białej mąki wykorzystywać mąki bardziej wartościowe.

A Ty jakie masz swoje ulubione połączenie w gofrach? Z czym lubisz je jeść?

Dobrego dnia i samych pysznych gofrów za każdym razem. Pamiętaj, że gofry to jedna z dobrych opcji na lunchbox do szkoły.

Małgosia

You may also like

1 komentarz

Klara 8 kwietnia 2025 - 15:36

Musi być przepyszne to. Na pewno wypróbuję na czasie.

Odpowiedź

Zostaw komentarz