Masło pierniczkowe to idealny pomysł na jadalny prezent. U nas pojawiło się jednak po Świętach, gdy ilość pierniczków wyprodukowanych i otrzymanych przerosła nasze możliwości. Przepis znalazłam w polskim magazynie Jamie …
Przetwory
Gruszki w syropie rozgościły się już w naszej spiżarni. Jesień, jak każda pora roku ma swoje uroki, a dynie, gruszki, dzika róża to nieodłączni jej towarzysze. Kocham smak prawdziwych polskich …
Keczup z cukinii pojawił się w naszym domu w ubiegłym roku, jako prezent. Zasmakował nam i nawet poczyniłam próbę przygotowania własnego keczupu. Jednak to nie był ten czas, bo w …
Moje dzieciństwo jest przepełnione domowymi wyrobami. Domowe wędliny, dżemy, kompoty. Najpiękniejsza domowa szynka dla dzieci odłożona specjalnie przez babcię. Domowe były też sukienki szyte przez moją mamę i domowe kluski, …
Jadalne prezenty, czyli musztarda z miodem i sos chili Jamiego. Poniżej przeczytasz dokładne wskazówki jak zrobić musztardę samemu w domu 🙂 Idąc za ideą naszej Pierworodnej, że najlepsze są prezenty …
Maliny to jeden z tych owoców, który kojarzą mi się z dzieciństwem. Z łezką w oku wspominam poszukiwania najpiękniejszych owoców w leśnych zagajnikach, które znała tylko babcia i potajemnie zabierała …
Jeżyny to jedne z najbardziej niezwykłych owoców. Szczególnie te leśne obdarzą nasze zmysły niespotykanym zapachem i smakiem. Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy razem z babcią Marianną przemierzałyśmy las …