Przepis na donaty serowe z opiekacza

by Matczyne Fanaberie

Kiedy opublikowałam lunchbox do szkoły z donatami na IG pojawiło się wiele o przepis. Zresztą podobnie było na grupie na FB. To zabawne, bo to była szybka akcja – zrobić śniadaniówkę do szkoły z tego co mam pod ręką. Odtworzyłam jednak przepis na donaty serowe z opiekacza i poszłam krok dalej.

Z tego samego ciasta przygotowałam gofry i upiekłam babeczki z owocami. Zatem jeden przepis i masz aż trzy możliwości wykorzystania.

100 przepisów do szkolnej śniadaniówki

LUNCHBOX. Pakuje bo lubie

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 13 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 7 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebooku Lunchbox. Pakuję, bo lubię znajdziesz ponad 100 przepisów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, połączenie wiedzy i praktyki dietetyczki i edukatorki i mamy dwójki dzieci.

Przepis na donaty serowe, gofry serowe i babeczki serowe z owocami

przepis na donaty serowe

Składniki:

  • 4 jajka (lub 2 jajka i 2 bardzo dojrzałe banany)
  • 2 łyżki cukru lub innego słodzidła
  • 250 g białego twarogu półtłustego
  • 150 g skyru waniliowego lub jogurt naturalny
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do babeczek dodatkowo owoce – opcjonalnie 🙂
  • możesz też zetrzeć jabłka na tarce i dodać do ciasta

Jak przygotować ciasto na donaty

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj twaróg, jogurt, olej i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodaj mleko i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Kolejny krok to pieczenie w opiekaczu. Ja korzystam z tefal snack z wymiennymi wkładami i przyznam, że pomaga mi bardzo urozmaicać jedzenie do szkoły czy na wycieczki.
  5. Jeśli będziesz z tego ciasta piec babeczki to trzeba albo wysmarować jeszcze formę lub przygotować papilotki.
    Gofry czy donaty piekę wg upodobań wizualnych, babeczki do suchego patyczka.

Donuty w formie piekę od 20 – 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 185 stopni i na koniec dałam 195 aby się bardziej zarumieniły.

serowe donuty z piekarnika scaled
przepis na donaty serowe do lunchboxa 1

W cieście będą widoczne grudki twarogu, ale to dobrze.

Konsystencja będzie dość gęsta.

Testowałam ten przepis z różnymi kombinacjami mąk.

Była sama mąka pszenna, była sama mąka orkiszowa jasna oraz połączenie mąki pszennej z mąką z płaskurki czy mąki orkiszowej z mąką z płaskurki. Wszystkie te zestawienia wychodziły pyszne.

To jeden z bardzo popularnych przepisów. Wiem, że wiele osób ma już go wpisanego na stałe w planowaniu lunchboxów czy czyszczeniu lodówki.

A jeśli szukasz opcji warzywnej, wytrawnej z donatami w roli głównej to koniecznie zajrzyj po przepis.

donaty z opiekacza
Donuty z brokułami, marchewką i kukurydzą.


Dołącz do społeczności rodziców, którzy pakują szkolne śniadaniówki 🙂

najlepsze [przepisy na lunchbox do szkoły i pracy

Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne.
Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to ja otrzymam z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla mnie będzie sygnałem, że cenisz moje rekomendacje.

You may also like

12 komentarzy

Karolina W. 2 września 2022 - 08:34

Oo tego szukałam.. czekam na mój opiekacz i będziemy działać 😁 dzięki za przepis

Odpowiedź
Hanna 2 lipca 2025 - 08:16

Jeśli chciałabym je upiec w piekarniku (mam silikonowe foremki na muffiny i silikonową formę na donuty) jakie ustawienia dać w piekarniku i ile mniej więcej piec? 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 4 lipca 2025 - 20:00

piekę w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka

Odpowiedź
Joanna 2 lipca 2025 - 19:14

Też się dowiem o opcji donatow z piekarnika i czy potrzeba dwie formy na górę aby przykryć, czy wystarczy jedną

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 4 lipca 2025 - 20:00

Nie potrzebujesz dwóch foremek, pieczesz jak w foremce na babeczki

Odpowiedź
Aga 31 sierpnia 2025 - 19:34

Próbowałaś może mrozić już upieczone donaty z tego przepisu?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 4 września 2025 - 07:58

NIe, nigdy nie było takiej potrzeby. Zawsze zjedzone.

Odpowiedź
Anna 8 września 2025 - 14:00

Wszystko w temperaturze pokojowej powinno być, jak rozumiem? 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 10 września 2025 - 15:08

Tak najlepiej

Odpowiedź
Monika 11 września 2025 - 16:02

Kurcze dodałam niecałą polowe maki z przepisu i wyszła mi jakas kula. Czy na pewno ma być pół kilo mąki?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 20 września 2025 - 14:05

tak, proporcje są prawidłowe.

Odpowiedź
Aga 23 września 2025 - 19:40

Robiłam z bananami, wyszły gumiaste. Dla mniej wymagających dzieci:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz