„Przygotowywanie kulinarnych prezentów i obdarowywanie nimi jest równoznaczne z podarowaniem sobie samemu chwili relaksu, w
której uspokajamy nasz umysł, wykonując proste czynności (…)Warto poświęcić swój czas (…)Nie słyszałam nigdy, żeby ktoś po latach
dziękował za bombonierkę ze sklepu.”
To słowa Singrid Verbert, ze wstępu do jej książki, która jest ze mną od jakiegoś czasu.
Przypomniałam sobie o niej podczas przygotowywania listy prezentów. Nie jest to żadna nowość wydawnicza, jednakże ma w sobie ogrom pięknych przepisów i zdjęć, które zachwycą każdego.
Książka „Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok” zawiera 150 przepisów na każdą okazję.
Wydana jest przepięknie. Twarda oprawa, dobry papier, a na nim zdjęcia, które zachwycają od pierwszego spojrzenia.
Autorka podzieliła książkę na kilka rozdziałów tematycznych:
- Herbatniki na co dzień
- Czekolada
- Białe święta
- Owoce
- Happy hour
- Słodkie słoiki
- Słone słoiki
- Przyprawy i dodatki
- Butelki
Pomysły, które znajdziemy w książce nadają się do wykorzystania nie tylko na prezenty, ale również na co dzień.
Nie potrzebne są wielkie zdolności, czy stos narzędzi w kuchni.
W książce w rozdziale „Białe święta” znajdziemy bożonarodzeniowe przepisy na łakocie z różnych zakątków świata.
Ciekawym pomysłem jest podarowanie ciastka w słoiku 🙂 Prosty i zabawny prezent, który pewnie wywoła uśmiech u obdarowanego,
a może nawet zachęci go do większych szaleństw w kuchni.
Książka zawiera także wiele oryginalnych pomysłów na pakowanie przygotowanych prezentów. Czasami opakowanie jest bardziej
zaskakujące niż sama jego zawartość.
Czy warto kupić tę książkę?
TAK. Może to być także ciekawy pomysł na prezent 🙂
Jeśli książka to za mało Singrid Verbert prowadzi także popularnego bloga o gotowaniu, którego zaczęła pisać z nudów 🙂