Esencja waniliowa przyda się w wielu wypiekach. Był już cukier lawendowy, cukier waniliowy. Czas na ekstrakty, które można samemu przygotować w domu i wyjdzie o wiele taniej niż kupno ekstraktu w sklepie. Dziś esencja waniliowa, nie myl z aromatami wanilinowymi, hurtowo zalegającymi każdy spożywczak.

Jeśli chcecie nadać swoim wypiekom intensywnego, waniliowego naturalnego aromatu warto poświęcić chwilę 🙂 

Warto poszukać dobrych składników. Są firmy, które dostarczą Wam idealne laski wanilii i nie będzie trzeba zostawiać fortuny w sklepie. Takich składniki warto kupić więcej i przygotować także cukier wanilowy, dodawać do ciasta drożdżowego czy innych uluionych wypieków.

esencja waniliowa

Esencja waniliowa

  • 250 ml wódki lub brandy
  • 4 laski wanilii – ważne, aby były soczyste

 

Laski wanilii przekrój, ale nie wydłubuj z nich ziarenek.

Podgrzej alkohol. Nie gotuj, niech będzie ciepły.

Włóż laski wanilii do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być butelka, słoik…

Zalej ciepłym alkoholem i odstaw w ciemne miejsce.

Początkowo esencja waniliowa nie będzie miała koloru bursztynu czy brązu. Będzie jak na poniższym zdjęciu.

Ekstrakt będzie dobry po 2 – 3 tygodniach. Wówczas nabierze brązowawego koloru.

esencja waniliowa

Możesz uzupełniać swój ekstrakt laskami wanilii, które będziesz wykorzystywać do wypieków, dolać alkohol, gdy część już zużyjesz.

domowy cukier waniliowy

 

 

 

You may also like

Zostaw komentarz