Kulinarne

Ekstrakt z wanilii

10 grudnia 2014

Esencja waniliowa przyda się w wielu wypiekach. Był już cukier lawendowy, cukier waniliowy. Czas na ekstrakty, które można samemu przygotować w domu i wyjdzie o wiele taniej niż kupno ekstraktu w sklepie. Dziś esencja waniliowa, nie myl z aromatami wanilinowymi, hurtowo zalegającymi każdy spożywczak.

Jeśli chcecie nadać swoim wypiekom intensywnego, waniliowego naturalnego aromatu warto poświęcić chwilę 🙂 

Sprawdzałam już różne laski wanilii i jak pisałam, gdy zachęcałam Was do przygotowania cukru waniliowego – najlepsze znajdziecie w Lidlu lub szukajcie wanilii Kotanyi 🙂

 

Esencja waniliowa

  • 250 ml wódki lub brandy
  • 4 laski wanilii – ważne, aby były soczyste

ekstrakt waniliowy

Laski wanilii przekrój, ale nie wydłubuj z nich ziarenek.

Podgrzej alkohol. Nie gotuj, niech będzie ciepły.

Włóż laski wanilii do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być butelka, słoik…

Zalej ciepłym alkoholem i odstaw w ciemne miejsce.

 

Ekstrakt będzie dobry po 2 – 3 tygodniach. Wówczas nabierze brązowawego koloru.

Możesz uzupełniać swój ekstrakt laskami wanilii, które będziesz wykorzystywać do wypieków, dolać alkohol, gdy część już zużyjesz.

 

esencja waniliowa

 

POLECANE WPISY