Esencja waniliowa przyda się w wielu wypiekach. Był już cukier lawendowy, cukier waniliowy. Czas na ekstrakty, które można samemu przygotować w domu i wyjdzie o wiele taniej niż kupno ekstraktu w sklepie. Dziś esencja waniliowa, nie myl z aromatami wanilinowymi, hurtowo zalegającymi każdy spożywczak.
Jeśli chcecie nadać swoim wypiekom intensywnego, waniliowego naturalnego aromatu warto poświęcić chwilę 🙂
Warto poszukać dobrych składników. Są firmy, które dostarczą Wam idealne laski wanilii i nie będzie trzeba zostawiać fortuny w sklepie. Takich składniki warto kupić więcej i przygotować także cukier wanilowy, dodawać do ciasta drożdżowego czy innych uluionych wypieków.
Esencja waniliowa
- 250 ml wódki lub brandy
- 4 laski wanilii – ważne, aby były soczyste
Laski wanilii przekrój, ale nie wydłubuj z nich ziarenek.
Podgrzej alkohol. Nie gotuj, niech będzie ciepły.
Włóż laski wanilii do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być butelka, słoik…
Zalej ciepłym alkoholem i odstaw w ciemne miejsce.
Początkowo esencja waniliowa nie będzie miała koloru bursztynu czy brązu. Będzie jak na poniższym zdjęciu.
Ekstrakt będzie dobry po 2 – 3 tygodniach. Wówczas nabierze brązowawego koloru.
Możesz uzupełniać swój ekstrakt laskami wanilii, które będziesz wykorzystywać do wypieków, dolać alkohol, gdy część już zużyjesz.