Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne, Kulinarne ABC, Przetwory

Ekstrakt z wanilii

10 grudnia 2014

Esencja waniliowa przyda się w wielu wypiekach. Był już cukier lawendowy, cukier waniliowy. Czas na ekstrakty, które można samemu przygotować w domu i wyjdzie o wiele taniej niż kupno ekstraktu w sklepie. Dziś esencja waniliowa, nie myl z aromatami wanilinowymi, hurtowo zalegającymi każdy spożywczak.

Jeśli chcecie nadać swoim wypiekom intensywnego, waniliowego naturalnego aromatu warto poświęcić chwilę 🙂 

Warto poszukać dobrych składników. Są firmy, które dostarczą Wam idealne laski wanilii i nie będzie trzeba zostawiać fortuny w sklepie. Takich składniki warto kupić więcej i przygotować także cukier wanilowy, dodawać do ciasta drożdżowego czy innych uluionych wypieków.

esencja waniliowa

Esencja waniliowa

  • 250 ml wódki lub brandy
  • 4 laski wanilii – ważne, aby były soczyste

 

Laski wanilii przekrój, ale nie wydłubuj z nich ziarenek.

Podgrzej alkohol. Nie gotuj, niech będzie ciepły.

Włóż laski wanilii do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być butelka, słoik…

Zalej ciepłym alkoholem i odstaw w ciemne miejsce.

Początkowo esencja waniliowa nie będzie miała koloru bursztynu czy brązu. Będzie jak na poniższym zdjęciu.

Ekstrakt będzie dobry po 2 – 3 tygodniach. Wówczas nabierze brązowawego koloru.

esencja waniliowa

Możesz uzupełniać swój ekstrakt laskami wanilii, które będziesz wykorzystywać do wypieków, dolać alkohol, gdy część już zużyjesz.

domowy cukier waniliowy

 

 

print

POLECANE WPISY