W ostatnich dniach kawa mrożona w różnej formie towarzyszyła mi w codziennych wyzwaniach obok wody i pysznych domowych lemoniad.
Kawa mrożona to idealny przyjaciel w upalne, letnie dni. Pamiętam, jak uczyłam się przygotowywać pyszną kawę mrożoną frappe w studenckich warunkach, wykorzystując słoik z pokrywką.
Zapraszam Cię do spróbowania tych pysznych kompozycji i ochłodzenia się w te ciepłe dni. Kawa mrożona to dobry napój na leniwe popołudnie na tarasie, małą przerwę w pracy czy dobra alternatywa dla wody w butelce termicznej.
Spis treści
Kawa mrożona nie dość, że wspaniale pobudza i orzeźwia, to doskonale smakuje. Aby cieszyć się smakiem mrożonej kawy, wystarczy do filiżanki czarnej kawy dodać kilka kostek lodu. Nic więcej nie trzeba, ale można 🙂 Wówczas już mamy najczęściej napój w formie deseru.
Możemy dodawać banany, masło orzechowe, dodać do blendowania orzechy w miodzie czy podawać z ubitą gęstą śmietaną.
Kawa mrożona – podstawowy przepis
Kiedy wybieram najprostszą formę kawy mrożonej lubię zaparzyć Cafee Crema. Już poprzez sam proces parzenia uzyskujemy fajną piankę, którą orzeźwiamy dodatkiem kostek lodu wedle upodobań.
Czasami dodaję odrobinę soku z cytryny lub plaster cytryny. Dodanie plasterka cytryny do kawy przełamuje gorzkawy smak i łagodzi mocny aromat kawy.
Domowa kawa mrożona z bananem i mlekiem migdałowym
To genialne połączenie słodkości bananów oraz aromatu i smaku kawy espresso Segafredo, która towarzyszyła mi podczas włoskich podróży i mam do niej ogromny sentyment. Taka propozycja to deser idealny, bo banan oprócz smaku naturalnej słodyczy dodaje także aksamitności i gęstości kawie.
- 300 ml mocnej zaparzonej i schłodzonej kawy Segafredo Selezione Espresso
- 300 ml zimnego napoju migdałowego
- 2 dojrzałe banany – mogą być mrożone 🙂
- 5 – 8 kostek lodu
Wszystkie składniki wystarczy dobrze zblendować i przelać do szklanek.
Można dodać lody waniliowe lub śmietankowe. Nie dodaję tutaj żadnych słodzideł, gdyż banan ma ogrom słodkości w sobie.
Napój migdałowy możesz zastąpić mlekiem lub innym napojem roślinnym.
Mrożona latte z pianką
- 250 ml mocnego espresso
- 500 ml napoju migdałowego lub mleka
- 8 – 10 kostek lodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
To przygotowania napoju wykorzystałam kawę Lavazza Tierra Brasile Espresso, która jest doskonale zbilansowaną kawą o bogatym smaku i aromacie.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera. Blenduj aż cały lód zostanie rozdrobniony.
- Kawę przelej do szklanek i podawaj na zimno.
- Ta kompozycja kawy smakuje wybornie z dodatkiem syropu waniliowego lub czekoladowego.
Nie wyobrażam sobie już kawy innej niż parzonej na bieżąco, z własnego ekspresu. O ekspresie Nivona pisałam Wam kiedyś i cały czas jestem mu wierna i nadal z całego serca polecam.
Tutaj sprawdzi się każda dobra kawa espresso. Warto mieć na uwadze swoje upodobania. Kawa ziarnista Dallmayr Espresso d’Oro to kawa o korzennym smaku i gdy przygotowuję napój z takich ziaren to jako dodatek dodaję kawałki czekolady czy owoce liofilizowane.
Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem stworzonym z miłości do kawy – Venosa.pl
Będzie mi niezmiennie miło jeśli zajrzycie do sklepu i skorzystacie z tego dobra, które oferuje. To dobre miejsce na zakup prezentu na Dzień Ojca!
2 komentarze
Codziennie mam taki rytuał, że rano wchodzi espresso, a wczesnym popołudniem jakaś kawa z dodatkami. Chętnie wypóbuję Twoje przepisy na mrożoną kawę, dopóki jeszcze jest ciepło. Nie ma to jak dobry ekspres w domu. Ja od niedawna mam
Wczesniej niestety tylko w pracy. Ale jak się okazało, że trzeba pracować zdalnie, to znalazła sie motywacja do zakupienia porządnego ekspresu. Teraz bardzo się z tego cieszę.
Tak, dobry ekspres i odpowiednio dobrana kawa to gwarancja dobrego poranka.