Dzisiaj mam dla Was kilka propozycji na marynaty do mięsa z grilla, które sprawdzą się także idealnie do warzyw. W końcu za kilka chwil majówka, która zawsze kojarzyła mi się z grillowaniem, czyli najpopularniejeszym sportem Polaków.
My grillujemy warzywa i mięso, a do tego warto wykorzystać pyszne marynaty. Marynata do grilla to fajny początek grillowania.
Poniżej znajdziecie nasze sprawdzone pomysły na marynaty i glazury do mięsa i warzyw z grilla.
Marynata do grilla
Jeśli chodzi o marynowanie mięsa na grill staram się przygotować marynatę wieczorem przed planowanym grillem.
Jeśli jednak nie masz na takie długie, nocne marynowanie czasu lub możliwości, warto zadbać o to, aby mięso marynowało się co najmniej 2 godziny. Poniższe proporcje są przeznaczone na około 500 g mięsa.
1. Marynata do czerwonego mięsa – polędwiczka wieprzowa, karkówka
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 2 gałązki świeżego rozmarynu- tylko listki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
Wszystkie składniki wystarczy dobrze wymieszać.
2. Marynata miodowo – musztardowa
do żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu worcester
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego keczupu
- 4 łyżki miodu
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Marynata do grilla – jogurtowa do białego mięsa z indyka lub kurczaka
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz ziołowy do smaku
4. Marynata do skrzydełek, udek z kurczaka
- 1 cebula drobno posiekana
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 4 świeże liście laurowe
- 4 łyżki octu z białego wina
5. Marynata do schabu i karkówki
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- skórka z jednej cytryny
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- oliwa
Wszystko rozgniatamy i mieszamy w moździerzu na pachnącą marynatę.
6. Słodko – pikantna marynata/glazura
do wieprzowiny
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 30 ml soku z pomarańczy lub sherry
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
7. Marynata Jerk – do skrzydełek
- 5 dymek
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 cm imbiru
- 1 papryczka
- 3 łyżki białego octu winnego
- sok i skórka z jednej limonki
- pęczek kolendry
- 5 – 6 gałązek tymianku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 – 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynatu zmiksuj aż powstanie gęsta pasta.
Przygotowując grillowe pyszności warto pomyśleć także o sałatkach i sosach. Poniżej zostyawiam Wam także nasze ulubione propozycje.
Sprawdź koniecznie nasz zestaw 10 sałatek i surówek do grilla.