Kulinarne, Kulinarne ABC

Marynata do mięsa z grilla

29 kwietnia 2020
marynata do grilla

Dzisiaj mam dla Was kilka propozycji na marynaty do mięsa z grilla, które sprawdzą się także idealnie do warzyw. W końcu za kilka chwil majówka, która zawsze kojarzyła mi się z grillowaniem, czyli najpopularniejeszym sportem Polaków.

My grillujemy warzywa i mięso, a do tego warto wykorzystać pyszne marynaty. Marynata do grilla to fajny początek grillowania.

Poniżej znajdziecie nasze sprawdzone pomysły na marynaty i glazury do mięsa i warzyw z grilla.

Marynata do grilla

Jeśli chodzi o marynowanie mięsa na grill staram się przygotować marynatę wieczorem przed planowanym grillem.

Jeśli jednak nie masz na takie długie, nocne marynowanie czasu lub możliwości, warto zadbać o to, aby mięso marynowało się co najmniej 2 godziny. Poniższe proporcje są przeznaczone na około 500 g mięsa.

marynata do grilla

1. Marynata do czerwonego mięsa – polędwiczka wieprzowa, karkówka

  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu- tylko listki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu

Wszystkie składniki wystarczy dobrze wymieszać.

2. Marynata miodowo – musztardowa
do żeberek

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego keczupu
  • 4 łyżki miodu
  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

3. Marynata do grilla – jogurtowa do białego mięsa z indyka lub kurczaka

  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

4. Marynata do skrzydełek, udek z kurczaka

  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 4 świeże liście laurowe
  • 4 łyżki octu z białego wina

5. Marynata do schabu i karkówki

  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • oliwa

Wszystko rozgniatamy i mieszamy w moździerzu na pachnącą marynatę.

marynata do grilla

6. Słodko – pikantna marynata/glazura
do wieprzowiny

  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 30 ml soku z pomarańczy lub sherry
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru

7. Marynata Jerk – do skrzydełek

  • 5 dymek
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sok i skórka z jednej limonki
  • pęczek kolendry
  • 5 – 6 gałązek tymianku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 – 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki marynatu zmiksuj aż powstanie gęsta pasta.

Przygotowując grillowe pyszności warto pomyśleć także o sałatkach i sosach. Poniżej zostyawiam Wam także nasze ulubione propozycje.

sałatki do grilla

Sprawdź koniecznie nasz zestaw 10 sałatek i surówek do grilla.

POBIERZ DARMOWY PDF

POLECANE WPISY