Home Kulinarne Domowa lemoniada

Domowa lemoniada

by Matczyne Fanaberie

Domowa lemoniada bez cukru to napój, który w ostatnich dniach wraz z wodą smakową ratuje nas podczas upałów. Zarówno woda smakowa, jak i poniższa domowa lemoniada to szybka alternatywa dla sklepowych propozycji nafaszerowanych zbędnymi składnikami.

Lemoniadę robimy najczęściej z cytryn, ale każdego roku z utęsknieniem czekam także na kwitnącą lawendę, która jest wspaniałą bazą do lawendowej lemoniady.

Nie wiem, którą z trzech poniższych lemoniad lubię najbardziej. Każda z nich jest niepowtarzalna i obłędnie smaczna. Lemoniada domowa najlepiej smakuje i gasi pragnienie podczas letnich upałów, a tych ostatnio u nas nie brakuje 🙂

Domowa lemoniada arbuzowa
bez cukru

domowa lemoniada arbuzowa bez cukru
  • ½ arbuza
  • Sok z 1 cytryny
  • Łyżka miodu lub więcej wedle uznania
  • 1 litr wody
  1. Jeśli masz worek (nut milk bag) do wyrobu mleka roślinnego wykorzystaj go do pozbycia się pestek z arbuza. Wrzuć wykrojony miąższ do worka i odciśnij tak, aby uzyskać, jak najwięcej soku. W wersji bez worka musisz wyjąć pestki z arbuza i tak przygotowany miąższ zblendować w mikserze.
  2. Do uzyskanego soku lub zblendowanego miąższu dodaj sok z cytryny, miód.
  3. Dodaj zimna wodę i podawaj dobrze schłodzone, najlepiej z kostkami lodu i plastrami cytryny lub limonki.

Lemoniada lawendowa

lemoniada lawendowa bez cukru
domowa lemoniada lawendowa bez cukru
  • 3 łyżki kwiatów lawendy – może być świeża lub suszona
  • 2 cytryny
  • Łyżka miodu
  • 1 litr wody
  1. Lawendę zalej wrzącą wodą i zostaw na 5 – 7 minut. Odcedź napar przez sitko i przelej do butelki lub dzbanka na lemoniadę. Dodaj miód i zamieszaj, aby miód się rozpuścił.
  2. Dodaj sok wyciśnięty z 1,5 cytryny i zalej zimną wodą.
  3. Pozostałą połówkę cytryny pokrój w plastry i dodaj do przygotowanej domowej lemoniady lawendowej.
  4. Podawaj dobrze schłodzoną, najlepiej z kostkami lodu.

Domowa lemoniada bez cukru

domowa lemoniada cytrynowa
lemoniada cytrynowa bez ckru
  • sok z 5 cytryn
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 1 – 2 łyżki miodu
  • 1,5 litra wody
  • listki mięty lub melisy opcjonalnie
  1. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i odrobiną wody.
  2. Dodaj resztę wody i cytrynę pokrojoną w plastry, zamieszaj.
  3. Podawaj z lodem, listkami mięty. Koniecznie schłodzoną.

Jak widzisz, wykonanie lemoniady zajmuje dosłownie 5 – 10 minut.
Smak jest obłędny, a taki napój sprawdzi się także na wynos.

You may also like

Zostaw komentarz