Domowa lemoniada bez cukru to napój, który w ostatnich dniach wraz z wodą smakową ratuje nas podczas upałów. Zarówno woda smakowa, jak i poniższa domowa lemoniada to szybka alternatywa dla sklepowych propozycji nafaszerowanych zbędnymi składnikami.
Lemoniadę robimy najczęściej z cytryn, ale każdego roku z utęsknieniem czekam także na kwitnącą lawendę, która jest wspaniałą bazą do lawendowej lemoniady.
Nie wiem, którą z trzech poniższych lemoniad lubię najbardziej. Każda z nich jest niepowtarzalna i obłędnie smaczna. Lemoniada domowa najlepiej smakuje i gasi pragnienie podczas letnich upałów, a tych ostatnio u nas nie brakuje 🙂
Domowa lemoniada arbuzowa
bez cukru
- ½ arbuza
- Sok z 1 cytryny
- Łyżka miodu lub więcej wedle uznania
- 1 litr wody
- Jeśli masz worek (nut milk bag) do wyrobu mleka roślinnego wykorzystaj go do pozbycia się pestek z arbuza. Wrzuć wykrojony miąższ do worka i odciśnij tak, aby uzyskać, jak najwięcej soku. W wersji bez worka musisz wyjąć pestki z arbuza i tak przygotowany miąższ zblendować w mikserze.
- Do uzyskanego soku lub zblendowanego miąższu dodaj sok z cytryny, miód.
- Dodaj zimna wodę i podawaj dobrze schłodzone, najlepiej z kostkami lodu i plastrami cytryny lub limonki.
Lemoniada lawendowa
- 3 łyżki kwiatów lawendy – może być świeża lub suszona
- 2 cytryny
- Łyżka miodu
- 1 litr wody
- Lawendę zalej wrzącą wodą i zostaw na 5 – 7 minut. Odcedź napar przez sitko i przelej do butelki lub dzbanka na lemoniadę. Dodaj miód i zamieszaj, aby miód się rozpuścił.
- Dodaj sok wyciśnięty z 1,5 cytryny i zalej zimną wodą.
- Pozostałą połówkę cytryny pokrój w plastry i dodaj do przygotowanej domowej lemoniady lawendowej.
- Podawaj dobrze schłodzoną, najlepiej z kostkami lodu.
Domowa lemoniada bez cukru
- sok z 5 cytryn
- 1 cytryna pokrojona w plastry
- 1 – 2 łyżki miodu
- 1,5 litra wody
- listki mięty lub melisy opcjonalnie
- Sok z cytryny wymieszaj z miodem i odrobiną wody.
- Dodaj resztę wody i cytrynę pokrojoną w plastry, zamieszaj.
- Podawaj z lodem, listkami mięty. Koniecznie schłodzoną.
Jak widzisz, wykonanie lemoniady zajmuje dosłownie 5 – 10 minut.
Smak jest obłędny, a taki napój sprawdzi się także na wynos.