Jarmuż znów coraz częściej gości na polskich stołach. To warzywo kapustne uprawiane było już w czasach starożytnych. Po latach zapomnienia powraca jak topinambur, pasternak, brukiew czy skorzonera. Wszystkie te „starocie” …
Przetwory
Esencja waniliowa przyda się w wielu wypiekach. Był już cukier lawendowy, cukier waniliowy. Czas na ekstrakty, które można samemu przygotować w domu i wyjdzie o wiele taniej niż kupno ekstraktu w …
Nie znajdziesz u mnie w kuchni ani cukru wanilinowego ze sklepu, ani sklepowych aromatów. Świadomie pozbyłam się wszystkiego jakiś czas temu. Chwila wystarczy, aby samodzielnie zrobić naturalne aromaty do ciasta. Dodatkowo to …
Mam na swojej liście zatytułowanej: „do zrobienia” kilka przepisów, w których jednym ze składników jest syrop lub cukier lawendowy. Kiedyś lawenda kojarzyła mi się tylko z woreczkami zapachowymi powieszonymi w …
Powidła śliwkowe to smak beztroski i szalonych zabaw w ogrodzie dziadka. Są smaki, których się nie zapomina, a wręcz za nimi tęskni. Żadne powidła, dżem ze śliwek, ze sklepu, nawet te …
Pierworodna zachwyca się ostatnio keczupem. Dzieci uwielbiają keczup z pomidorów i keczup z cukinii. Dla mnie liczy się smak i skład. Uwielbia świeże pomidory, ale na słowo keczup pomidory nie …