Nie znajdziesz u mnie w kuchni ani cukru wanilinowego ze sklepu, ani sklepowych aromatów. Świadomie pozbyłam się wszystkiego jakiś czas temu. Chwila wystarczy, aby samodzielnie zrobić naturalne aromaty do ciasta. Dodatkowo to jeden z wspaniałych prezentów świątecznych, który możesz zrobić sam, a obdarowanemu przyniesie na pewno dużo radości. Dziś banalnie prosty przepis na domowy cukier waniliowy.
Domowy cukier waniliowy bez chemii
Ostatnio zachęcałam Was do przygotowania cukru lawendowego – dziś pora na przyprawy, które doskonale sprawdzą się podczas świątecznych wypieków.
Do wykonania tych przypraw polecam zakup dobrej wanilii, kilka znajdziecie na rynku. Zazwyczaj wysyp takich przypraw jest przed Świętami, w niektórych sklepach bywa też cały rok. Ważne, aby takie cuda przechowywać w szczelnych pojemnikach. Przygotowanie domowego cukru waniliowego może to być także dobry pomysł na prezent. Wówczas polecam słoiczki WECK, które wyglądają cudnie, a jest w czym wybierać.
Domowy cukier waniliowy
- 3 – 4 laski wanilii
- 300 g cukru
Laski wanilii rozcinamy i zasypujemy cukrem.
Co ważne można wykorzystać laski wanilii, z których już wyskubaliśmy nasionka.
Cukier jest gotowy do użycia po 1 – 2 tygodniach.
Ja nigdy nie wyrzucam samej kory, gdy wykorzystam nasionka. Dokładam do słoika z cukrem i aromat coraz cudniejszy 🙂
Smacznego 🙂