Kulinarne, Przetwory

Cukier lawendowy

2 października 2014
cukier lawendowy

Mam na swojej liście zatytułowanej: “do zrobienia” kilka przepisów, w których jednym ze składników jest syrop lub cukier lawendowy. Kiedyś lawenda kojarzyła mi się tylko z woreczkami zapachowymi powieszonymi w szafie. Teraz wiem, że doskonale sprawdza się także w kuchni.

Uwielbiam zapach i widok kwitnącej lawendy. W ogródku rozpanoszyła się u nas na dobre. Pięknie wygląda okalając grządki kwiatowe. Lubię także wykorzystać ją do wody smakowej czy jako ozdoba bezy. 

Dodatkowym impulsem stał się magazyn KUKBUK, w którym znalazłam kolejne przepisy na wykorzystanie cukru lawendowego
oraz przepis na sam cukier lawendowy, który szybko można przygotować w domowym zaciszu.

Podobnie, jak w przypadku cukru waniliowego receptura jest banalnie prosta, a z wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko.
Grunt to dobre źródło lawendy. Jak w przypadku każdych ziół warto znać pochodzenie i czy nie jest to materiał roślinny traktowany przez hodowców chemią.

cukier lawendowy

Cukier lawendowy – 1 słoik

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatków lawendy
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki cukru pudru

W moździerzu utrzyj lawendę z łyżką zwykłego cukru.

Wymieszaj wszystko z pozostałym cukrem.

Przechowuj w słoiczku w suchym miejscu.

Doskonały do deserów – zwłaszcza kwaskowatych. Pięknie prezentuje się tkże na kuchennej półce.

cukier lawendowy

Wkrótce zamierzam sprawdzić jak się odnajdzie w ciasteczkach 🙂

cukier lawendowy

cukier lawendowy

POLECANE WPISY