Home RodzicielstwoDziecko Keczup domowy z pomidorów

Keczup domowy z pomidorów

by Matczyne Fanaberie

Pierworodna zachwyca się ostatnio keczupem. Dzieci uwielbiają keczup z pomidorów i keczup z cukinii. Dla mnie liczy się smak i skład.

Uwielbia świeże pomidory, ale na słowo keczup pomidory nie istnieją. W związku z tym, że dostałam sporą dostawę pomidorów z pewnego źródła – babciny ogródek – postanowiłam zrobić domowy keczup, aby bez wyrzutów pozwalać dziecku na jedzenie pomidorowego sosu. 

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory w sezonie to cudowne uzupełnienie diety nie tylko dla dzieci.
Pomidory zawierają dużo witamin i minerałów wśród których są: witamina C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, błonnik, biotyna, potas, sód,fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.

Domowy keczup

– z poniższej ilości wychodzą 3 słoiczki

  • 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów – najlepiej różnych odmian
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka chilli lub pół papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ok 1 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 70 ml octu z czerwonego wina

domowy keczup

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. U mnie były tak dojrzałe, że od razu udało się usunąć skórkę.
Gdy wrzycamy ze skórką, przed dodaniem cebulki i czosnku z przyprawami należy przepuścić pomidory przez przecierak, aby pozbyć się skórek.

Kroimy seler na drobne kawałki i razem w pomidorami umieszczamy w rondlu.

Pozwalamy odparować prawie całej wodzie z pomidorów.

Ziele angielskie, kolendrę i kmin ucieramy w moździerzu.

Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy.
Dodajemy do pomidorów, wsypujemy także cukier i wlewamy ocet.

Gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Mieszamy od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. Gdy keczup będzie już idealny w konsystencji i smaku miksujemy aby uzyskać jednolitą masę.

Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Można przechowywać bez pasteryzacji około miesiąca w lodówce. Przy zapasach na zimę warto spasteryzować 🙂

Smacznego 🙂

keczup domowy

Sprawdź koniecznie także przepis
na keczup z cukinii 

You may also like

Zostaw komentarz