Kulinarne, Przetwory, Śniadania

Pesto z jarmużu

6 lutego 2015
pesto z jarmużu

Jarmuż znów coraz częściej gości na polskich stołach. To warzywo kapustne uprawiane było już w czasach starożytnych.

Po latach zapomnienia powraca jak topinambur, pasternak, brukiew czy skorzonera. Wszystkie te “starocie” pamiętam z “warzywnictwa”, zajęć w szkole o profilu ogrodniczym. Chociaż nikt nam tam nie mówił co z tym warzywem zrobić, gdy już urośnie i będzie gotowe do spożycia.
Na jarmuż mam kilka pomysłów. Dziś najprostszy, ale bardzo smaczny 🙂 

Pesto z jarmużu

2 słoiczki 160 ml WECK

  • jarmuż około 150 g
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/4 – 1/3 szklanki oleju roślinnego,
    ja używałam oleje smakowe kujawskie (cytryna z bazylią i papryka ostra, pomidory i bazylia)
  • 2 łyżki startego sera pecorino
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • szczypta kardamonu

 

Upróż nerkowce na patelni aż zacznie się wydobywać z nich aromat.
Jarmuż umyj i osusz. Potnij na drobne kawałki i wrzuć do blendera razem z orzechami, skórką z cytryny, pecorino i zblenduj.

jarmuż pesto
Gdy masa będzie już grudkowata wlej olej do chwili, gdy pesto uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli używasz zwykłego oleju roślinnego dodaj odrobinę chilli.

Dosyp kardamon, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż do czystego słoiczka.

Doskonałe do kanapek, makaronu, różnych past kanapkowych.

pesto z jarmużu

 

 

 

POLECANE WPISY