Dzisiejsza propozycja na zamknięcie lata, a dokładniej polskiej złotej jesieni w słoiku to dżem gruszkowy z imbirem. Długo zastanawiałam się jakiego dodatku użyć do gruszek. Imbir z odrobiną kardamonu nadaje …
Przetwory
Dziiejsza propozycja to domowy dżem wiśniowy z pysznymi dodatkami. Rum jest moim ulubionym alkoholem. Lubię go w drinkach, cieście, wykorzystuję do marynaty mięsnej.Dla mnie ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Tym …
Frużelina pojawiła się na mojej liście do zrobienia, gdy wymyśliłam ciasto z wiśniami i potrzebowałam czegoś, co te wiśnie utrzyma na cieście. Dodatkowo od dawna miałam ochotę na gofry z …
Lubię robić przetwory. Dziś zabieram się za dżem czereśniowy, bo lubię je jeść i patrzeć jak jedzą inni. Szumnie mówi się o nich „przetwory na zimę” ja wolę myśleć, że …
Ostatnio zachęcałam Was do wypróbowania połączenia truskawki z lawendą. Dziś trochę odważniejsze smaki i troszkę ostrzejsze. Znów dżem truskawkowy trochę inaczej. Jednakże nadal pysznie. Nigdy wcześniej nie jadałam takiego dżemu …
Lubię szukać nowych smaków, łączyć z sobą smaki, których wcześniej nigdy nie łączyłam i oczekiwać z niecierpliwością efektu. Tak było i tym razem. Powstał dżem truskawkowy z lawendą. Kwiaty lawendy …
Dziś tarta z tuńczykiem inaczej. Dotychczas gruszkę często łączyłam z łososiem. Propozycja na tuńczyka z puszki, którego najczęściej przygotowuje się w formie sałatki. Moja propozycja to połączenie quiche z omletem. Zamiast ciasta francuskiego …