Kulinarne, Przetwory

Powidła śliwkowe

22 września 2014
powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe to smak beztroski i szalonych zabaw w ogrodzie dziadka.
Są smaki, których się nie zapomina, a wręcz za nimi tęskni. Żadne powidła, dżem ze śliwek, ze sklepu, nawet te niby domowe jakoś nie przypadły mi do gustu. Zatem postanowiłam sama je zrobić. Smakują wyśmienicie ze świeżym chlebem, grzankami. Będą też doskonałym dodatkiem do bułeczek drożdżowych lub pączków

Domowe powidła śliwkowe

  • 3,5 kg śliwek węgierek
  • 300 g cukru trzcinowego

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.
Wrzucamy do garnka o grubym dnie i smażymy na najmniejszym ogniu około 4 – 5 godzin, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, co jakiś czas mieszając.

 

Po około 1,5 godziny próżenia dodaj do śliwek 300 g cukru trzcinowego lub więcej jeśli chcesz by były bardziej słodkie.

Smaż powidła śliwkose, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj, jeśli chcesz je zostawić na długie zimowe wieczory.

 

powidła śliwkowe

 

POLECANE WPISY