Tym razem planowanie posiłków nie wyszło w piątek zatem mając już zrobione zakupy musiałam zaplanować, co znajdzie się na naszych talerzach w i w lunchboxach do szkoły. Placki i gofry to zawsze pewniaki. Tym razem zrobiłam jedno ciasto z którego idealne wyjdą zarówno placki bananowe, jak i pyszne, aromayczne gofry.
Spis treści
Placki bananowo owsiane

- 2 dojrzałe banany
- 1 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3 – 5 daktyli lub 1 łyżka syropu z daktyli, agawy
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1/2 szklanki napoju roślinnego fortyfikowanego wapniem
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki oprócz nasion sezamu umieść w blenderze lub malakserze i zblenduj na jednolitą masę.
Na koniec dodaj nasiona sezamu. Wymieszaj całość i smaż na rozgrzanej patelni. Sprawdzi się tutaj zwykła patelnia i wówczas warto rozgrzać wcześniej trochę tłuszczu. Możesz także skorzystać z patelni do naleśników i smażyć beztłuszczowo.

Dodatkowe przydatne informacje:
Nasiona sezamu możesz zamienić na inne lubiane nasiona.
Podobnie płatki owsiane możesz zamienić na płatki orkiszowe czy żytnie. Ja często korzystam z mieszanki HELPA – BIO Płaturki, która skłąda się z płatków owsianych, orkiszowych, z samopszy i płaskurki.

Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie
Dokładnie z tego samego ciasta upiekłam też gofry. Dodałam tylko łyżkę oleju, aby nie przywierały do wkładek gofrownicy.
