Superfood, czyli jak leczyć jedzeniem to kolejna książka, która mówi o jedzeniu i o sposobie życia z dobrym jedzeniem. Sophie Manolas to kolejna autorka, z którą miałam styczność, która swoim życiem pokazuje, że jedzenie ma znaczenie. W swojej książce omawia ponad 60 produktów, które mają duży wpływ na nasz stan zdrowia.
Superfood, czyli jak leczyć jedzeniem
Po raz pierwszy z ideologią superfood, z pokazaniem przez autora super mocy zwyczajnych produktów, które większość z nas ma w domu spotkałam się w książce Julity Bator „Zamień chemię na jedzenie”.
Sophie Manolas, ekspertka ds. żywienia i właścicielka pięknego przydomowego ogródka, w książce Superfood, czyli jak leczyć jedzeniem przekonuje, że odpowiedni dobór składników wcale nie jest trudny i pracochłonny.
Mając na uwadze ostatnie poszukiwania w temacie naturalnych sposobów wspierania odporności szczególną uwagę zwróciłam własnie na produkty wspierające odporność.
Warzywa i owoce wspierające odporność: cukinia, dynia, awokado, papryka, szparagi, rukola, szpinak, brukselka, marchew, rzepa, słodki ziemniak, kokos, orzechy makadamia, siemię lniane, pestki dyni, kiwi, papaja, granat, truskawka, grapefruit, ananas, cytryny, imbir, mięta, cynamon, czosnek.
Jak widzisz w większości są to produkty, które pewnie masz w domu. Przede wszystkim są to produkty ogólnodostępne.
Książka została podzielona na 8 rozdziałów. Każdy rozdział to kilka produktów pełnych zdrowia plus konkretne przepisy.
- Zielone warzywa liściaste
- Rodzina kapustowatych
- Warzywa korzeniowe
- Warzywa strączkowe
- Inne warzywa
- Orzechy i nasiona
- Owoce
- Zioła i przyprawy
Każdy produkt jest dobrze opisany wraz z wypunktowanymi korzyściami.
Sophie Manolas, autorka Superfood, czyli jak leczyć jedzeniem korzystając z wiedzy i własnego doświadczenia proponuje nam jedzenie, które doda nam zdrowia fizycznego, psychicznego. Wzmocni naszą odporność i doda energii. Zaproponowane przepisy same wołają, aby je przygotować.
Przepisy i wskazówki wypełnione są przepięknymi zdjęciami, które współgrając z przepisem zachęcają do działań kulinarnych.
To kolejny życiowy przykład, jak zmieniając dietę możemy zmienić swoje życie, odzyskać zdrowie.
Jeśli tak jak my zwracasz uwagę na to co jesz sięgnij po tę książkę. Poznaj klucz do dobrego jedzenia i dni pełnych zdrowia.
8 komentarzy
Super! Ja wiem, że nawet odpowiednie żywienie ma wpływ na płodność, ale z moim lenistwem do kuchni musiałby mi ktoś te dania przyrządzać 🙂
Tak, to prawda. Pamiętam, jak mną wstrząsnęła książka Początki, która bardzo naukowo to potwierdzała
to musi być bardzo ciekawa pozycja. Tak naprawdę kręcimy się wokól cebuli i czosnku, a okazuje się, że naturalnie można bardzo mocno wspierać organizm. Plus te zdjęcia <3
My od kilku dni pijemy sok z kapusty. Nawet Junior zaczyna sam o niego prosić
Praktycznie nie gotuję, stołujemy się u teściowej, ale jak już zdarzy mi się coś przyrządzić, to waśnie zwracam uwagę na to, co dobrego poza smakiem, możemy z potrawy jeszcze wyciągnąć.
Szczęściara 🙂
Bardzo ciekawa książka z pewnością by mi się przydała i pomógł A w tym aby jeszcze lepiej zdorow się odżywiać
Kasia, cieszy mnie, że jest coraz więcej cennych publikacji o zdrowym odżywianiu