Jak zrobić rosół?

by Matczyne Fanaberie

Kiedy byłam dzieckiem nie zastanawiałam się, jak zrobić rosół. Bez zastanawiania się wiedziałam, że w każdą niedzielę rosół jest podawany podczas niedzielnego obiadu. Mistrzem rosołu, takiego, którego cały czas czuję zapach i smak była moja babcia Marianna. Próbuję doścignąć ten smak eksperymentując z różnymi gatunkami mięs. Wiem, że babcia zawsze korzystała z własnego drobiu i że mieszała rodzaje drobiu. Poza tym, ten rosół miał niezastąpiony składnik – miłość 🙂

To trochę tak, jak z tą kruszonką do drożdżowca. Trochę to trwało, ale udało mi się odtworzyć smaki z dzieciństwa.

Jak zrobić rosół?

jak zrobić rosół

To pytanie zadawałam sobie wielokrotnie odkąd założyłam rodzinę. Jak zrobić rosół wypytywałam także mamę oraz próbowałam przywołać najdalsze wspomnienie z pobytów u babci. Dziś na propozycję rosołu Marianna pyta, czy będzie ze słodkimi marchewkami, a Antoś czy będą kluseczki.

Co znaczy dobry rosół?

Dla nas to odpowiednia głębia smaku, aromatu i koloru. Liczy się także zapach oraz to, aby rosół był odpowiednio tłusty. Nie preferuję warstwy tłuszczu na rosole, ale nie lubię też bardzo odchudzonych wersji.
Połączenie tych wszystkich elementów daje nam smaczny i dobry domowy rosół. Oczywiście zanim udało mi się ugotować dobry rosół zaliczyłam kilka wpadek i dań, które z rosołem nie miały wiele wspólnego 🙂

Z czego gotuję rosół?

Staram się wybierać mięso i warzywa ze sprawdzonego miejsca. Warzywa mamy od tego roku ze swojego ogródka, więc tutaj mam pewność. Mięso cały czas kupujemy. Fajnie, gdy mamy różnorodne mięso.
Nasze ulubione połączenie to wołowina (najlepiej pręga wołowa lub szponder) z indykiem lub kurą.
Oczywiście może być mięso z kurczaka, ale jeśli macie dostęp do mięsa z kury wybierajcie kurę.

Składniki na rosół:

  • 4 litry wody + 0,5 litra do późniejszego dolania
  • mięso – kura (około 2 kg)+ 300 g wołowiny
    lub
    3 – 4 golonki z indyka (około 1,5 kg) + 300 g wołowiny
    lub
    3 – 4 golonki z indyka (około 1,5 kg) + 2 skrzydła z indyka
  • 5 – 7 sztuk  marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średni seler lub 1/2 dużego selera. W sezonie dodaję także liście selera.
  • 1 duży por
  • 4 – 5 gałązek lubczyku
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 całe ziarenka pieprzu

1. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Przygotuj mięso. Jeśli masz całego kurczaka lub kurę pokrój na mniejsze kawałki.

2.Mięso (kurczaka, wołowinę, indyka) włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Posól i zagotuj na średnim ogniu.

3. Kiedy woda z mięsem się zagotuje zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Czasami trzeba czynność powtórzyć. Zazwyczaj w tym momencie dodaję dodatkową wodę.

4. Zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu. Wywar ma tylko „pyrkać”. Ja gotuję bez pokrywki.

5. Dodaj przygotowane warzywa i przyprawy. Cały czas powinno pyrkać na małym ogniu. Gotuj przez 2 godziny.

6. Kiedy rosół jest gotowy podaję z makaronem lub domowymi kluskami i natką pietruszki.

 

Każdy ma swoje tajemne triki w kuchni.
Wiele z nich poznałam dopiero dzięki Wam ♥

Cenne wskazówki:

  • Następnego dnia z reszty rosołu można przygotować zupę pomidorową. 
  • Ugotowane mięso z rosołu można wykorzystać do przygotowania pysznych babeczek z mięsem do lunchboxa.
  • Dla koloru i smaku można dodać opaloną cebulę.
  • Jeśli masz własne warzywa warto liście selera zamrozić lub ususzyć. Zimą bezcenne 🙂
  • Zimą lub podczas choroby dodaję kawałek korzenia imbiru.

jak zrobić rosół

jak zrobić rosół

Jakie macie swoje tajemne sposoby na dobry, aromatyczny rosół? Skąd dowiedziałyście się jak zrobić rosół?

 

 

 

You may also like

7 komentarzy

ladymamma.pl 28 września 2017 - 11:27

Wygląda pięknie! W sam raz na chłodniejsze jesienne dni!;)

Odpowiedź
Marta Sobczyk-Ziębińska 28 września 2017 - 11:47

Ja nadal szukam swojego sposobu na idealny rosół 🙂 Też używam własnych warzyw, w moim rosole jest mnóstwo selera, pietruszki i lubczyku. I prawda jest taka, że na dobrym rosole każda inna zupa będzie wyśmienita 🙂

Odpowiedź
Danuta Brzezińska 5 października 2017 - 11:36

Taki własnie gotuję, ale mam swoja tajemnicę, która powoduje, że mój rosół jest rewelacyjny (przynajmniej dla mnie i rodziny) dodaję jeszcze dwa inne składniki:-) i robię tylko z wiejskiej kury i wołowiny.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 5 października 2017 - 15:18

Zdradzisz jakie?

Odpowiedź
Danuta Brzezińska 7 października 2017 - 13:36

A co tam, wkładam malutka papryczkę chili i tymianek:-)

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 10 października 2017 - 14:35

ooo tymianek mnie zaintrygował 🙂 Spróbuję

Odpowiedź
Anna Wojtyna 5 października 2017 - 18:25

Uwielbiam rosół, ale taki właśnie jak Twój, na różnym mięsie, naturalny, bez kostek… A w rodzinie tylko ja gotuję bez tych dodatków. Lubię mój rosół, chciałam już nawet publikować przepis, ale wciąż wydaje mi się, że to jeszcze nie ten smak. Nie ten idealny. Najczęściej gotuję rosół na skrzydle i szyi z indyka lub kurczaku bez filetów. Od czasu do czasu mieszam z wołowiną. Przepis na rosół znalazłam kiedyś w internecie, wcześniej nie za bardzo wiedziałam, że rosół polega na długim gotowaniu. Gotowałam tylko do miękkości, więc z rosołem ta zupa nie miała zbyt wiele wspólnego. 😄 Spróbuję Twoich rad, łącząc je ze swoim doświadczeniem i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Pozdrawiam😃

Odpowiedź

Zostaw komentarz