Dzisiejsza propozycja to pyszne włoskie gnudi, kluski. Niektórzy mówią, że to włoskie kopytka, ale w mojej ocenie to zupełnie inna liga. Chciaż polskie kopytka uwielbiam 🙂 Włoskie kluski gotuje się bardzo krótko. Trzeba wręcz uważać, aby ich nie rozgotować.
Spis treści
Polski magazyn Jamie pełen pysznych przepisów
Przepis pochodzi z polskiego magazynu „Jamie”. Jego autorką jest Georgina Hayden.
Pewnie gdyby przepis był przetłumaczony jasno nie dowiedziałabym się, że to właśnie ona jest autorką tego bazyliowego „nieba w gębie”.
Te kluseczki natchnęły mnie na kilka eksperymentów. Bazylia sprawdziła się genialnie w takim połączeniu. Teraz zastanawiam się z czym można jeszcze tak pokombinować…
Włoskie kluski, czyli bazyliowe gnudi
- 2 duże pęki bazylii (2 doniczki)
- 250 g sera ricotta
- 125 g drobno startego parmezanu
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- 75 g mąki + dodatkowo mąka do podsypywania
- 15 g masła
- 1 cytryna
- 30 g startego sera pecorino
- Patelnię z odrobiną wody postaw na małym ogniu. Wrzuć 2/3 bazylii. Uduś, aż zrobi się miękka. Odlej i pozostaw do ostygnięcia.
- Pozostałą część bazylii (oprócz 2 – 3 gałązek) razem z ricottą i uduszoną bazylią zmieszaj blenderem na gładką masę.
- Dodaj jajka i parmezan. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj łyżką mąkę. Ciasto powinno być kleiste i wilgotne.
- Oprósz blachę mąką lub kaszą manną.
- Do plastikowej torebki włóż przygotowaną pastę z ricotty i bazylii. W torebce natnij otwór 1,5 cm. Wyciskaj paski na blachę w odległości 1,5 cm.
- Tak przygotowane paski posyp mąką i potnij je na kawałki 2 – 3 cm. Ważne, aby każdy kawałek był obsypany mąką.
- Nakryj blachę folią i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Przed wrzuceniem do ugotowania doprowadź gnudi do temperatury pokojowej.
- Rozpuść masło na patelni na wolnym ogniu, dodaj listki bazylii i upróż aż będą kruche. Dodaj startą skórkę z cytryny.
- Zagotuj w garnku wodę z solą i delikatnie wkładaj gnudi łyżką. Gdy zaczną wypływać zbieraj je łyżką cedzakową. Powinno to zająć około 1 minuty.
- Wymieszaj z masłem cytrynowym. Podawaj z tartym pecorino.
Wiele włoskich przepisów znajdziesz w książkach Jamie Oliver