Kulinarne, Lunchboxy, Obiady, Przystawki

Bazyliowe gnudi, czyli włoskie kluski

19 sierpnia 2015

Dzisiejsza propozycja to pyszne włoskie kluski. Niektórzy mówią, że to włoskie kopytka, ale w mojej ocenie to zupełnie inna liga. Chciaż polskie kopytka uwielbiam 🙂
Włoskie kluski gotuje się bardzo krótko. Trzeba wręcz uważać, aby ich nie rozgotować.

Przepis pochodzi z polskiego magazynu “Jamie”. Jego autorką jest Georgina Hayden.
Pewnie gdyby przepis był przetłumaczony jasno nie dowiedziałabym się, że to właśnie ona jest autorką tego bazyliowego “nieba w gębie”.

Te kluseczki natchnęły mnie na kilka eksperymentów. Bazylia sprawdziła się genialnie w takim połączeniu. Teraz zastanawiam się z czym można jeszcze tak pokombinować…

gnudi bazyliowe czy kopytka

 

Włoskie kopytka,
czyli Bazyliowe gnudi 

  • 2 duże pęki bazylii (2 doniczki)
  • 250 g sera ricotta
  • 125 g drobno startego parmezanu
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 75 g mąki + dodatkowo mąka do podsypywania
  • 15 g masła
  • 1 cytryna
  • 30 g startego sera pecorino
  1. Patelnię z odrobiną wody postaw na małym ogniu. Wrzuć 2/3 bazylii. Uduś, aż zrobi się miękka. Odlej i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pozostałą część bazylii (oprócz 2 – 3 gałązek) razem z ricottą i uduszoną bazylią zmieszaj blenderem na gładką masę.
  3. Dodaj jajka i parmezan. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj łyżką mąkę. Ciasto powinno być kleiste i wilgotne.
  4. Oprósz blachę mąką lub kaszą manną.
  5. Do plastikowej torebki włóż przygotowaną pastę z ricotty i bazylii. W torebce natnij otwór 1,5 cm. Wyciskaj paski na blachę w odległości 1,5 cm.
  6. Tak przygotowane paski posyp mąką i potnij je na kawałki 2 – 3 cm. Ważne, aby każdy kawałek był obsypany mąką.
  7. Nakryj blachę folią i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  8. Przed wrzuceniem do ugotowania doprowadź gnudi do temperatury pokojowej.
  9. Rozpuść masło na patelni na wolnym ogniu, dodaj listki bazylii i upróż aż będą kruche. Dodaj startą skórkę z cytryny.
  10. Zagotuj w garnku wodę z solą i delikatnie wkładaj gnudi łyżką. Gdy zaczną wypływać zbieraj je łyżką cedzakową. Powinno to zająć około 1 minuty.
  11. Wymieszaj z masłem cytrynowym. Podawaj z tartym pecorino.

 

kopytka

 

print

POLECANE WPISY