Zupa z cukinii

by Matczyne Fanaberie

Cukinia jest u nas dostępna cały rok. Jednak o tej porze roku jej cena jest niska i aż się warzywo prosi o coś smacznego. Dzisiejszy przepis pochodzi z polskiej wersji magazynu „Jamie” słynnego brytyjskiego kucharza Jamie Olivera.

Jadąc na zakupy w ogóle nie planowałam takiej zupy, ale gdy zobaczyłam piękne jędrne okazy cukinii musiałam je zabrać
do domu 🙂

Zupa jest banalnie prosta i szybka. Nie wymaga tysiąca składników po które trzeba iść do sklepu. 

Smakowała każdemu z nas. Junior znów rozszerzył swoją dietę. Zjadł nawet 2 miseczki 🙂

zupa z cukinii jamie oliver

Zupa z cukinii

  • 2 cebule pokrojone w piórka lub kostkę
  • oliwa z oliwek z czosnkiem i chili (w oryginalnym przepisie oliwa z oliwek i 2 pokrojone ząbki czosnku)
  • 8 małych cukinii pokrojonych w plastry
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (doskonale sprawdzi się niedzielny rosół)
  • 2 gałązki mięty
  • Śmietana lub ser feta
  • Sok z jednej cytryny

 

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę aż będzie miękka i zeszklona – około 10 minut.

Dodaj cukinię i smaż przez kilka minut, dolej wywar.

Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą ugotowane.

Dodaj listki mięty, dopraw pieprzem do smaku i zblenduj wszystko blenderem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Podawaj z fetą lub łyżką śmietany. Doskonale smakuje z grzanką 🙂

zupa z cukinii

 

 

 

You may also like

2 komentarze

nelly 19 sierpnia 2015 - 22:25

Uwielbiam cukinię. Zupę wypróbowałam i uwielbiam ją jeszcze bardziej 🙂 Czekam na kolejne przepisy.

Odpowiedź
OkiemMamy.pl 9 sierpnia 2017 - 13:48

Mhhh wygląda bardzo apetycznie, muszę skraść przepis

Odpowiedź

Zostaw komentarz