Cukinia jest u nas dostępna cały rok. Jednak o tej porze roku jej cena jest niska i aż się warzywo prosi o coś smacznego. Dzisiejszy przepis pochodzi z polskiej wersji magazynu „Jamie” słynnego brytyjskiego kucharza Jamie Olivera.
Jadąc na zakupy w ogóle nie planowałam takiej zupy, ale gdy zobaczyłam piękne jędrne okazy cukinii musiałam je zabrać
do domu 🙂
Zupa jest banalnie prosta i szybka. Nie wymaga tysiąca składników po które trzeba iść do sklepu.
Smakowała każdemu z nas. Junior znów rozszerzył swoją dietę. Zjadł nawet 2 miseczki 🙂
Zupa z cukinii
- 2 cebule pokrojone w piórka lub kostkę
- oliwa z oliwek z czosnkiem i chili (w oryginalnym przepisie oliwa z oliwek i 2 pokrojone ząbki czosnku)
- 8 małych cukinii pokrojonych w plastry
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (doskonale sprawdzi się niedzielny rosół)
- 2 gałązki mięty
- Śmietana lub ser feta
- Sok z jednej cytryny
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę aż będzie miękka i zeszklona – około 10 minut.
Dodaj cukinię i smaż przez kilka minut, dolej wywar.
Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą ugotowane.
Dodaj listki mięty, dopraw pieprzem do smaku i zblenduj wszystko blenderem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Podawaj z fetą lub łyżką śmietany. Doskonale smakuje z grzanką 🙂
2 komentarze
Uwielbiam cukinię. Zupę wypróbowałam i uwielbiam ją jeszcze bardziej 🙂 Czekam na kolejne przepisy.
Mhhh wygląda bardzo apetycznie, muszę skraść przepis