Kulinarne, Przekąski, Przystawki, Śniadania, Wielkanoc

Jajka faszerowane

1 kwietnia 2019
jajka z farszem

Jajka faszerowane to jedno z dań najczęściej goszczących na wielkanocnych stołach w Polsce. To bardzo łatwe i szybkie do przygotowania wielkanocne danie, a dodatkowym atutem jest to, że smakują wyśmienicie w każdym wariancie. Jajka faszerowane dają także dużo możliwości na wykorzystanie resztek. Ja chętnie faszeruję jajka tym, co mam akura pod ręką.

To doskonała propozycja zarówno na śniadanie wielkanocne, jak i kolację, a także pyszną przekąskę w ciągu dnia. To fajna i smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc.

Jajka faszerowane
– 10 past do faszerowania

jajka nadziewane

W każdej paście pierwszy krok będzie taki sam więc pozwolę sobie go opisać bardzo ogólnie.
Ugotowane jajka wystudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Przekrój na pół i wyjmij żółtko z białka.

Do ozdobienia jajek faszerowanych możesz wykorzystać: nasiona czarnuszki, kiełki, rzodkiewkę, paprykę, szczypiorek, zieloną natke pietruszki lub kolendrę. Idealnie sprawdzi się także świeży koperek, oliwki oraz kapary.

1. Pasta musztardowa (na 8 jaj)

2. Pasta z tuńczykiem (8 jaj)

  • żóltka z 8 jaj
  • 2 łyżki majonezu lub 1 majonezu i 1
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki odsączonego tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
  • pół łyżeczki musztardy
  • po kawałku kolorowej papryki lub kapary do dekoracji
  • sól, pieprz

3. Pasta z szynką (3 jaja)

  • żółtka z 3 jaj
  • 200 g dobrej szynki
  • 4 -5 łyżek majonezu
  • łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  1. Żółtka zblenduj z majonezem i chrzanem. Dodaj pokrojoną drobno szynkę. Wymieszaj na jednolitą pastę.  
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziej wgłębienie w białkach. Udekoruj gałązkami koperku i oliwkami.
jajka faszerowane na śniadanie wielkanocne

4. Pasta z chrupiącym boczkiem
i suszonymi pomidorami (6 jaj)

  • żółtka z 6 jajek
  • 4 plastrów boczku wędzonego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • 3 – 4 suszone pomidory
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  1. Żółtka rozgnieć widelcem na gładką i puszystą masę. Możesz je zblendować. Dodaj majonez, szczypiorek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Odłóż 12 kawałków pomidora do ozdoby.
  2. Przygotuj boczek. Rozłóż plastry boczku na blaszce do pieczenia, posyp odrobiną cukru i upróż w piekarniku aż zrobi się rumiany i chrupiący.
  3. Tak przygotowany boczek podziel na dwie części. Pierwszą część boczku drobno posiekaj, a pozostałą część zostaw do dekoracji.
  4. Pokrojony boczek do farszu, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Wypełniaj połówki jajek. Udekoruj wierzch każdego jajka połamanym boczkiem, szczypiorkiem i pomidorem suszonym.

5. Pasta z makrelą

Polecam wykorzystać naszą pastę, którą wykorzystujemy do kanapek. Urozmaiceniem będzie dodanie do niej żółtka z jajka.
Przepis na pastę z makreli do faszerowania jajek.

6. Pasta z pieczonym łososiem

To także sprawdzona propozycja, która często pojawia się jako urozmaicenie do kanapek.
Przepis na pastę z pieczonym łososiem.

proste przepisy na jajka faszerowane

7. Pasta ze szpinakiem (6 – 8 jaj)

  • żółtka z jajek
  • 3 łyżeczki proszku z liofilizowanego szpinaku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • nasiona czarnuszki

8. Pasta z curry (4 jaja)

  • żółtka z 4 jajek
  • 2 łyżki natki kolendry
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki do przybrania
jajka faszerowane
proste przepisy na jajka faszerowane

9. Pasta z serem feta (6 jaj)

  • 250 g miękkiej fety
  • 1 mała posiekana czerwona cebulka
  • 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 2 łyżki oliwek drobno pokrojonych
  • pieprz

10. Pasta łososiowa z zielonym pieprzem
(4 jajka)

  • żółtka z ugotowanych jaj
  • 60 – 70 g łososia wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
  • cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem drobno pokrojona
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • młotkowany pieprz do smaku
jajka faszerowane na wielkanoc
print

POLECANE WPISY