Jajka faszerowane to jedno z dań najczęściej goszczących na wielkanocnych stołach w Polsce. To bardzo łatwe i szybkie do przygotowania wielkanocne danie, a dodatkowym atutem jest to, że smakują wyśmienicie w każdym wariancie. To danie, które daje także dużo możliwości na wykorzystanie resztek. Ja chętnie faszeruję jajka tym, co mam akura pod ręką.
To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne, jak i kolację, a także pyszną przekąskę w ciągu dnia. To fajna i smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc. My uwielbiamy jajka faszerowane o każdej porze.
Jajka faszerowane
– 10 past do faszerowania
W każdej paście pierwszy krok będzie taki sam więc pozwolę sobie go opisać bardzo ogólnie.
Ugotowane jajka wystudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Przekrój na pół i wyjmij żółtko z białka.
Do ozdobienia jajek faszerowanych możesz wykorzystać: nasiona czarnuszki, kiełki, rzodkiewkę, paprykę, szczypiorek, zieloną natke pietruszki lub kolendrę. Idealnie sprawdzi się także świeży koperek, oliwki oraz kapary.
1. Jajka faszerowane z pastą musztardową (na 8 jaj)
- żółtka z jajek
- 2 łyżeczki dobrej musztardy, najlepiej domowej
- 3 – 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- natka pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
2. Pasta z tuńczykiem (8 jaj)
- żóltka z 8 jaj
- 2 łyżki majonezu lub 1 majonezu i 1
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki odsączonego tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
- pół łyżeczki musztardy
- po kawałku kolorowej papryki lub kapary do dekoracji
- sól, pieprz
3. Jajka faszerowane pastą z szynką (3 jaja)
- żółtka z 3 jaj
- 200 g dobrej szynki
- 4 -5 łyżek majonezu
- łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
- Żółtka zblenduj z majonezem i chrzanem. Dodaj pokrojoną drobno szynkę. Wymieszaj na jednolitą pastę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem nadziej wgłębienie w białkach. Udekoruj gałązkami koperku i oliwkami.
4. Pasta z chrupiącym boczkiem
i suszonymi pomidorami (6 jaj)
- żółtka z 6 jajek
- 4 plastrów boczku wędzonego
- 1 łyżka majonezu
- szczypiorek
- 3 – 4 suszone pomidory
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- Żółtka rozgnieć widelcem na gładką i puszystą masę. Możesz je zblendować. Dodaj majonez, szczypiorek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Odłóż 12 kawałków pomidora do ozdoby.
- Przygotuj boczek. Rozłóż plastry boczku na blaszce do pieczenia, posyp odrobiną cukru i upróż w piekarniku aż zrobi się rumiany i chrupiący.
- Tak przygotowany boczek podziel na dwie części. Pierwszą część boczku drobno posiekaj, a pozostałą część zostaw do dekoracji.
- Pokrojony boczek do farszu, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Wypełniaj połówki jajek. Udekoruj wierzch każdego jajka połamanym boczkiem, szczypiorkiem i pomidorem suszonym.
5. Pasta z makrelą
Polecam wykorzystać naszą pastę, którą wykorzystujemy do kanapek. Urozmaiceniem będzie dodanie do niej żółtka z jajka.
Przepis na pastę z makreli do faszerowania jajek.
6. Pasta z pieczonym łososiem
To także sprawdzona propozycja, która często pojawia się jako urozmaicenie do kanapek.
Przepis na pastę z pieczonym łososiem.
7. Pasta ze szpinakiem (6 – 8 jaj)
- żółtka z jajek
- 3 łyżeczki proszku z liofilizowanego szpinaku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- nasiona czarnuszki
8. Pasta z curry (4 jaja)
- żółtka z 4 jajek
- 2 łyżki natki kolendry
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki do przybrania
9. Pasta z serem feta (6 jaj)
- 250 g miękkiej fety
- 1 mała posiekana czerwona cebulka
- 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kosteczkę
- 2 łyżki oliwek drobno pokrojonych
- pieprz
10. Pasta łososiowa z zielonym pieprzem
(4 jajka)
- żółtka z ugotowanych jaj
- 60 – 70 g łososia wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
- cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem drobno pokrojona
- 1 łyżka posiekanego koperku
- młotkowany pieprz do smaku