Dzisiejszy przepis to kolejny chleb, który w łatwy i prosty sposób przygotujesz w domu. Sam proces będzie trwał 4 – 5 godzin, ale Twoja praca to maksymalnie 15 – 20 minut.
Spis treści
Chleb owsiany
Składniki :
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
150 g płatków owsianych + 1 – 2 łyżki płatków do posypania na wierzchu
10 g świeżych drożdży
500 ml wody
1 łyżeczka soli
Przygotuj zaczyn i odstaw go na 30 – 60 minut. Wymieszaj w misce drożdże z 100 ml letniej wody i 100 g mąki.
W czasie gdy powstaje zaczyn upróż na suchej patelni płatki owsiane. Gdy nabiorą złotego koloru odstaw je do wystudzenia. Wystudzone płatki zalej 400 ml wody.
Gotowy zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie jednorodne i elastyczne masz gotowe ciasto na chleb z płatkami.
Ciasto pozostaw w misce i przykryte folią odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. W ciepłe dni wystarcza nawet godzina.
Wyrośnięte ciasto ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej otrebami lub bułką tartą keksówki.
Zdecydowanie polecam wysmarowywanie foremek na chleb, a nie wykładanie ich papierem.
Wyrównaj zwilżona dłonią ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę.
Gotowe ciasto na najlepszy chleb owsiany jest już gotowe. Posmaruj wierzch wodą przy pomocy pędzelka i posyp płatkami owsianymi.
Wstaw do pieca i piecz w temperaturze 220 °C przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjmij z foremki i wystudź na kratce.
Próbowałam już piec kilka chlebów i to zdecydowanie najlepszy chleb owsiany, który udało mi się upiec. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem.
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. To najlepsza książka o pieczeniu chleba, jaką miałam w rękach, a co najważniejsze cały czas z niej korzystam 🙂