Bułki cynamonowe z dynią

by Matczyne Fanaberie

Dziś kolejna propozycja na dyniowe wypieki. Tym razem słodkie bułki cynamonowe z dynią. Ostatnie bułeczki dyniowe cieszą się zainteresowaniem, ale coś czuję, że te zachwycą każdego, kto tak jak my uwielbia szwedzkie bułeczki cynamonowe.

Bułki cynamonowe z dynią

Bułki cynamonowe z dynią – przepis

(około 16 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej lub połączenie 400 g orkiszowej + 200 owsianej )
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka + mleko do posmarowania bułek
  • 80 g cukru
  • 150 g puree z pieczonej dyni hokaido
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 80 g masła
  • 60 g puree z pieczonej dyni hokaido
  • 100 g cukru – możesz zamienić na sproszkowane daktyle
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Bułki cynamonowe z dynią
  1. Przygotuj zaczyn a drożdży – drożdże rozpuść w miseczce z cukrem i łyżką ciepłego mleka.
  2. W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
  3. Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem i kardamonem.
  4. Dodaj wystudzone puree z dyni.
  5. Dodaj lekko ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i rozbełtanym jajkiem.
  6. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
    Wyrabiaj przez 10 – 15 minut, aby ciasto „napompować”, czyli aby bułeczki były puszyste po upieczeniu.
  7. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Im go więcej tym lepiej 🙂 W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Dlikatnie miejszaj, aż masa będzie gładka.
  8. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj na 2 – 3 cm. Wyłóż przygotowany farsz i zwiń w rulon. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm.
  9. Posmaruj foremkę do pieczenia – u mnie prostokatna forma do ciasta, ale może być także okrągła tortownica.
    Poukładaj ślimaczki cynamonowe. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 – 25 minut.
ślimaczki cynamonowe z dynią

10. Po wyrośnięciu posmaruj mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika jak się ładnie zarumienią.

Bułki z dynią

Bułki mają niesamowity aromat i smak. Sama dynia nie jest wyczuwalna, a nadaje pięknego koloru i miąższ jest miękki i puchaty.

przepis na gofry

50 przepisów na Gofry, które zachwycą całą rodzinę – od klasyki po zero waste!
To przepisy na gofry dla każdego!

Masz ochotę na chrupiące gofry prosto z gofrownicy? Niezależnie od tego, czy marzysz o puszystym śniadaniu, szybkim lunchu, kreatywnej przekąsce do szkoły, czy wyjątkowym deserze – ten ebook to Twój klucz do świata domowych gofrowych arcydzieł.


50 różnorodnych przepisów na słodko, wytrawnie i w duchu zero waste, stworzonych z myślą o miłośnikach gofrów w każdym wieku! 

Inne pyszne bułki drożdżowe z cynamonem

Ta propozycja została wręcz spałaszowana przez domowników. Oczywiście bułki cynamonowe z dynią można zwijać także jak szwedzkie kanelbullar. Idealnie sprawdzą się jako „coś słodkiego” do kawy, a także do szkolnego lunchboxa.

lunchbox do szkoły
LUNCHBOX. Pakuje bo lubie

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 13 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 7 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebooku Lunchbox. Pakuję, bo lubię znajdziesz ponad 100 przepisów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, połączenie wiedzy i praktyki dietetyczki i edukatorki i mamy dwójki dzieci.

You may also like

2 komentarze

Ania 1 października 2025 - 12:15

Gosiu, puree robisz piekąc dynię czy parując/gotując? Bo pewnie ta pieczona ma dużo mniej wody, stąd pytanie.

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 1 października 2025 - 14:10

ja zawsze piekę i najlepiej wychodzi z hokaido

Odpowiedź

Zostaw komentarz