Dziś kolejna propozycja na dyniowe wypieki. Tym razem słodkie bułki cynamonowe z dynią. Ostatnie bułeczki dyniowe cieszą się zainteresowaniem, ale coś czuję, że te zachwycą każdego, kto tak jak my uwielbia szwedzkie bułeczki cynamonowe.
Spis treści

Bułki cynamonowe z dynią – przepis
(około 16 sztuk)
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej lub połączenie 400 g orkiszowej + 200 owsianej )
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 250 ml mleka + mleko do posmarowania bułek
- 80 g cukru
- 150 g puree z pieczonej dyni hokaido
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 80 g masła
- 60 g puree z pieczonej dyni hokaido
- 100 g cukru – możesz zamienić na sproszkowane daktyle
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

- Przygotuj zaczyn a drożdży – drożdże rozpuść w miseczce z cukrem i łyżką ciepłego mleka.
- W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
- Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem i kardamonem.
- Dodaj wystudzone puree z dyni.
- Dodaj lekko ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i rozbełtanym jajkiem.
- Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Wyrabiaj przez 10 – 15 minut, aby ciasto „napompować”, czyli aby bułeczki były puszyste po upieczeniu. - Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Im go więcej tym lepiej 🙂 W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Dlikatnie miejszaj, aż masa będzie gładka.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj na 2 – 3 cm. Wyłóż przygotowany farsz i zwiń w rulon. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm.
- Posmaruj foremkę do pieczenia – u mnie prostokatna forma do ciasta, ale może być także okrągła tortownica.
Poukładaj ślimaczki cynamonowe. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 – 25 minut.

10. Po wyrośnięciu posmaruj mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika jak się ładnie zarumienią.

Bułki mają niesamowity aromat i smak. Sama dynia nie jest wyczuwalna, a nadaje pięknego koloru i miąższ jest miękki i puchaty.

50 przepisów na Gofry, które zachwycą całą rodzinę – od klasyki po zero waste!
To przepisy na gofry dla każdego!
Masz ochotę na chrupiące gofry prosto z gofrownicy? Niezależnie od tego, czy marzysz o puszystym śniadaniu, szybkim lunchu, kreatywnej przekąsce do szkoły, czy wyjątkowym deserze – ten ebook to Twój klucz do świata domowych gofrowych arcydzieł.
50 różnorodnych przepisów na słodko, wytrawnie i w duchu zero waste, stworzonych z myślą o miłośnikach gofrów w każdym wieku!
Inne pyszne bułki drożdżowe z cynamonem
Ta propozycja została wręcz spałaszowana przez domowników. Oczywiście bułki cynamonowe z dynią można zwijać także jak szwedzkie kanelbullar. Idealnie sprawdzą się jako „coś słodkiego” do kawy, a także do szkolnego lunchboxa.


Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 13 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 7 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebooku Lunchbox. Pakuję, bo lubię znajdziesz ponad 100 przepisów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, połączenie wiedzy i praktyki dietetyczki i edukatorki i mamy dwójki dzieci.
2 komentarze
Gosiu, puree robisz piekąc dynię czy parując/gotując? Bo pewnie ta pieczona ma dużo mniej wody, stąd pytanie.
ja zawsze piekę i najlepiej wychodzi z hokaido