Home Kulinarne Bułki dyniowe z cynamonem

Bułki dyniowe z cynamonem

by Matczyne Fanaberie

Aż trudno mi uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam dyni. Dziś zamieniam ją w najróżniejsze dania, wypieki czy desery. Bułki dyniowe z cynamonem powstały w związku z nadmiarem pieczonej dyni hokaido, a po kilku próbach mogę się z Wami podzielić przepisem.

Idealnie będą smakować z konfiturą, ale także z pastą orzechową.

Na blogu znajdziesz już wiele przepisów na pyszości z dyni.
Polecam Ci moje wcześniejsze przepisy , które znajdziesz TUTAJ

Bułki dyniowe z cynamonem

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 45 g masła
  • szczypta soli
  • 250 g upieczonej dyni hokaido – waga po upieczeniu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • jajko + cukier z cynamonem do posmarowania i posypania przed pieczeniem

Wskazówki:  

  • Ja do wypieków wykorzystuję głównie dynię hokaido. Wówczas moje puree z pieczonej dyni jest dość zwarte po zblendowaniu. Jeśli Twoje puree jest rzadkie, odparuj je lub dodaj odrobinę mąki więcej.
  • Umytą dynię pozbawiam pestek, kroję i piekę w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyczkiem lub widelcem. Bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Jak upiec bułki dyniowe z cynamonem?

  1. Podgrzej mleko i przygotuj zaczyn z drożdży – dokładna instrukcja jeśli robisz to pierwszy raz.
  2. Rozpuść masło
  3. Mąkę pszenną wymieszaj z kardamonem, solą i cynamonem.
  4. Dodaj pracujący zaczyn z drożdży, puree z pieczonej dyni i wyrabiaj ciasto. Na koniec dodaj roztopiony tłuszcz.
  5. Wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.
  6. Po wyrobieniu uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski. Odstaw do podwojenia objętości, czyli okołow 1,5 godziny. Miskę warto nakryć ściereczką lub skorzystaj z mojego pomysłu i nakrywaj, aby urosło i nie wyschło foliowym czepkiem kąpielowym.

    Ja kupuję je online TUTAJ zawsze w większej ilości 🙂
  7. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możesz dzielić je na bułeczki formować i układać na oprószonej mąką blaszce.
  8. Odstaw na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia,
  9. Posmaruj rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem z cynamonem.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut lub do suchego patyczka.

You may also like

Zostaw komentarz