Aż trudno mi uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam dyni. Dziś zamieniam ją w najróżniejsze dania, wypieki czy desery. Bułki dyniowe z cynamonem powstały w związku z nadmiarem pieczonej dyni hokaido, a po kilku próbach mogę się z Wami podzielić przepisem.
Idealnie będą smakować z konfiturą, ale także z pastą orzechową.
Spis treści
Na blogu znajdziesz już wiele przepisów na pyszości z dyni.
Polecam Ci moje wcześniejsze przepisy , które znajdziesz TUTAJ
Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Bułki dyniowe z cynamonem
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 45 g masła
- szczypta soli
- 250 g upieczonej dyni hokaido – waga po upieczeniu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- jajko + cukier z cynamonem do posmarowania i posypania przed pieczeniem
Wskazówki:
- Ja do wypieków wykorzystuję głównie dynię hokaido. Wówczas moje puree z pieczonej dyni jest dość zwarte po zblendowaniu. Jeśli Twoje puree jest rzadkie, odparuj je lub dodaj odrobinę mąki więcej.
- Umytą dynię pozbawiam pestek, kroję i piekę w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyczkiem lub widelcem. Bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.
Jak upiec bułki dyniowe z cynamonem?
- Podgrzej mleko i przygotuj zaczyn z drożdży – dokładna instrukcja jeśli robisz to pierwszy raz.
- Rozpuść masło
- Mąkę pszenną wymieszaj z kardamonem, solą i cynamonem.
- Dodaj pracujący zaczyn z drożdży, puree z pieczonej dyni i wyrabiaj ciasto. Na koniec dodaj roztopiony tłuszcz.
- Wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.
- Po wyrobieniu uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski. Odstaw do podwojenia objętości, czyli okołow 1,5 godziny. Miskę warto nakryć ściereczką lub skorzystaj z mojego pomysłu i nakrywaj, aby urosło i nie wyschło foliowym czepkiem kąpielowym.
Ja kupuję je online TUTAJ zawsze w większej ilości 🙂 - Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możesz dzielić je na bułeczki formować i układać na oprószonej mąką blaszce.
- Odstaw na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia,
- Posmaruj rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem z cynamonem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut lub do suchego patyczka.