Home Kulinarne Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe

by Matczyne Fanaberie

Kopytka dyniowe próbowałam już przygotować kilka razy. Nie zawsze to były jednak udane próby, ale wiedząc, że takie danie może się samo obronić cały czas szukałam odpowiednich proporcji.

Poniższy przepis nie potrzebuje wiele dodatków. Idealnie sprawdzą się na słodko z cynamonem i odrobiną cukru trzcinowego, a jeśli lubisz bardziej wytrawne smaki to zdecydowanie polecam roztopione masło z szałwią lub startu parmezan z dobrą oliwą.

Kopytka dyniowe

  • 250 g pieczonej dyni hokaido
  • 500 g gotowanych ziemniaków – solonych podczas gotowania
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu – opcjonalnie
  • 100 g mąki pszennej

Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków z obiadu warto ugotować je specjalnie z mundurkach i dopiero obrać. Mają zdecydowanie wyrazistszy smak 🙂

Podany w składnikach kardamon czasami pomijam, a innym razem zamieniam na mielony kumin.

Dynię piekę zawsze pokrojoną w 180 stopniach C.

Jak zrobić domowe kopytka?

  1. Upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj przyprawy i jajko, i wymieszaj na gładką masę.
  3. Dodawaj stopniowo mąkę wgniatając ją na blacie.
    Jeśli będziesz korzystać z bardziej wodnistej dyni może się okazać, że konieczne będzie dodanie większej ilości mąki.
  4. Ciasto podziel na 5 – 6 części i z każdej części zrób wałeczek grubości kciuka, obtaczając go w mące.
  5. Spłaszcz lekko wałeczek i potnij nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
  6. Gotuj partiami wkładając kopytka do gotującej się osolonej wody. Gotuj 2 – 3 minuty. Ja zazwyczaj za ugotowane uznaję, gdy już wypływają na powierzchnię.
  7. Podczas gotowania delikatnie przemieszaj wodę łyżką, aby zapobiec przyklejeniu się kopytek do dna.
  8. Układaj na talerz, wyławiając łyżką cedzakową.

Kopytka idealnie sprawdzą się także na wynos.

Ja przygotowałam sobie tofu marynowane i smażone z brązowymi pieczarkami i do tego pyszne aromatyczne dyniowe kopytka z natką pietruszki.

Junior zabrał je saute w lunchboxie do szkoły.

Myślę, że wykorzystamy przepyszną dynię nie raz jeszcze w tym sezonie.

Jeśli szukasz pysznych sprawdzonych przepisów na danie z dyni koniecznie sprawdź nasze wcześniejsze przepisy z dynią.

You may also like

Zostaw komentarz