Home Kulinarne Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

by Matczyne Fanaberie

Kiedy przychodzi wrzesień dynia pojawia się w wielu naszych posiłkach. W tym roku po raz pierwszy zagościły u nas gofry dyniowe.

Obok bułeczek dyniowych i placków to fantastyczny pomysł na śniadanie w domu lub lunchbox do szkoły.

Gofry dyniowe

gofry dyniowe lunchbox do szkoły

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 500 g mąki z pełnego przemiału
    – idealnie sprawdza się pszenna lub orkiszowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml mleka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 g puree z dyni hokaido

Aby uzyskać puree pokrój wydrążona dynię na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
Sprawdzam czy dynia jest miękka patyczkiem lub widelcem.
Po upieczeniu zblenduj dynię na puree.

Jak przygotować gofry dyniowe?

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj masło, puree z dynii i wymieszaj na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, i wymieszaj.
  4. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mleko aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Ciasto będzie gęste.
  5. Wykładaj po 1 – 2 łyżki ciasta na środku dolnej powierzchni do pieczenia i zamknij gofrownicę.
  6. Upieczone gofry wykładaj na kratkę do ciasta, aby były chrupiące.
gofry dyniowe

Co włożyć do lunchboxa dziecka?

  • 2 – 3 gofry dyniowe – u nas zapakowane w wielorazową owijkę
  • Ulubione warzywa i owoce.
    Marchewka, śliwki, borówki i jabłka.
  • Chrupiące bajgle i orzechy nerkowca.
gofry dyniowe do szkoły

You may also like

Zostaw komentarz