661
Kiedy przychodzi wrzesień dynia pojawia się w wielu naszych posiłkach. W tym roku po raz pierwszy zagościły u nas gofry dyniowe.
Obok bułeczek dyniowych i placków to fantastyczny pomysł na śniadanie w domu lub lunchbox do szkoły.
Spis treści
Gofry dyniowe
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 5 jajek
- 500 g mąki z pełnego przemiału
– idealnie sprawdza się pszenna lub orkiszowa - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- ½ łyżeczki cynamonu
- 200 g puree z dyni hokaido
Aby uzyskać puree pokrój wydrążona dynię na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
Sprawdzam czy dynia jest miękka patyczkiem lub widelcem.
Po upieczeniu zblenduj dynię na puree.
Jak przygotować gofry dyniowe?
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj masło, puree z dynii i wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, i wymieszaj.
- Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mleko aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Ciasto będzie gęste.
- Wykładaj po 1 – 2 łyżki ciasta na środku dolnej powierzchni do pieczenia i zamknij gofrownicę.
- Upieczone gofry wykładaj na kratkę do ciasta, aby były chrupiące.
Co włożyć do lunchboxa dziecka?
- 2 – 3 gofry dyniowe – u nas zapakowane w wielorazową owijkę
- Ulubione warzywa i owoce.
Marchewka, śliwki, borówki i jabłka. - Chrupiące bajgle i orzechy nerkowca.