Kanelbullar kojarzą mi się ze Szwecją. Pyszne cynamonowe bułeczki przywołują chwile błogiego lenistwa, któremu mogłam się oddawać podczas pobytu w tym uroczym kraju.
Tylko raz jadłam Kanelbullar robione w domowym zaciszu szwedzkiego domu. Zazwyczaj to była pyszna przekąska do kawy podczas przerwy na kawę tzw. FIKA.
Po cudownych warsztatach w studio kulinarnym Elelctrolux z mięsem w roli głównej pełnych profesjonalizmu i zaangażowania wiedziałam, że kuchnia wprost ze Szwecji będzie idealnym spotkaniem kulinarnym.
Tak było na warsztatach Scandinavian Love Fika – czyli o szwedzkich słodkościach i sandwiczach na przerwę kawową. Warsztaty były prowadzone przez Michała Godynia, Szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce.
Powitano nas pysznymi rakami, które u mnie już wywołały cudowne wspomnienia i pobudziły kubki smakowe.
Szef Kuchni – Michał Godyń opowiedział nam trochę o zwyczajach kulinarnych w Szwecji, powiedział jaki jest plan działań na wieczór i zaprosił do wspólnej kulinarnej rozpusty.
Przez kilka godzin trwania spotkania było czuć i widać, że mamy do czynienia z fascynatem kuchni szwedzkiej i że nie boi się żadnego pytania. Mnie wreszcie udało się poznać przepis na pyszne bułeczki cynamonowe, które pokochały nasze dzieci, sąsiedzi i znajomi. Michał podpowiedział mi także jak zrobić Semle (Semlor) i zamierzam to wkrótce sprawdzić, czy uda mi się przywołać smak, który pamiętam.
Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Kanelbullar – słodkie bułeczki cynamonowe
(około 20 sztuk)
Składniki na ciasto:
• 550 g mąki pszennej
• 30 g świeżych drożdży
• 100 g masła
• 1 szklanka mleka (250ml)
• 100 g cukru
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• 1 jajko
• Szczypta soli
Farsz:
• 100 g masła
• 100 g cukru
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
SZKLIWO :
• 1 jajko
• cukier perłowy do posypania
1. Drożdże rozpuść w misce z cukrem i łyżką mleka.
2. W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
3. Przesianą mąkę wymieszaj z kardamonem.
4. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodaj lekko ciepłe mleko z masłem i dodaj rozbełtane jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec należy ciasto napompować. Dokładnie wyrób ciasto przez 10 -15 minut (możesz użyć robota kuchennego).
5. Ciasto odstaw na 30 minut, najlepiej do piekarnika z funkcją wyrastania ciasta lub ustawionego na 40 stopni z termoobiegiem.
Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłóż ciasto na stół oprószony mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm o kształcie prostokąta.
6. W tym czasie należy przygotować nadzienie. Rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolitą gładką masę.
Kiedy mamy już prostokąt rozwałkowanego ciasta, smarujemy je na całej powierzchni nadzieniem z masła, cynamonu i cukru.
7. Kroimy kawałki o grubości ok. 1-2 cm i zawijamy.
Odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem perłowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 st. C i pieczemy do zarumienienia – ok. 6-8 min.
Oczywiście bułeczki cynamonowe to nie jedyne danie, które przygotowaliśmy.
Warsztaty kuchni szwedzkiej
Był jeszcze Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi oraz rostbef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami.
To kolejny raz, kiedy utwierdziłam się, że termometr/sonda w piekarniku do pieczenia mięsa to konieczność. Żałując, że nasz piekarnik nie ma takiej możliwości zakupiliśmy cyfrowy termometr do mięsa. Jak stwierdził mój mąż – inny świat w jakości podawanego mięsa 🙂
To był kolejny cudowny wieczór w studio kulinarnym Electrolux,
miejscu spotkań nie tylko ludzi, ale także smaków, aromatów i doznań. Taste Center to przestrzeń do dzielenia się kulinarną wiedzą, talentem i pasją, a wszystko to pod okiem doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej.
To miejsce i ludzie, w którym nie sposób się nudzić. Już wkrótce kolejne ciekawe warsztaty w tym miejscu. Jeśli szukacie sposobu na miłe i smaczne spędzenie czasu sprawdźcie koniecznie warsztatowy rozkład jazdy w Taste Center Electrolux 🙂
7 komentarzy
Moje córki ostatnio pokochały cynamon, więc takie bułeczki pewnie zniknęłyby w mgnieniu oka 🙂 Zapisuję przepis, na pewno się przyda.
Wierzę, że dzieciakom zasmakuję.
Cynamon to moja zmora. Nie zjem nic, co choć troszkę nim smakuje.
Na szczęście u mnie wprost przeciwnie, a bułki z cynamonem to cudo dla mnie 🙂
obłędne!! Biorę przepis i daję dzisiaj żonce:) Ona pichcić lubi, więc,, ach.. nie mogę się doczekać:)
Uwielbiam bułeczki, zwlaszcza na słodko! Narobiłaś mi apetytu 🙂
Wypróbuj koniecznie 🙂 To na serio bardzo prosty i smaczny przepis.