Ciasta i desery, Kulinarne, Lunchboxy, Pieczywo

Bułki cynamonowe z dynią

18 października 2021
Bułki cynamonowe z dynią

Dziś kolejna propozycja na dyniowe wypieki. Tym razem słodkie bułki cynamonowe z dynią. Ostatnie bułeczki dyniowe cieszą się zainteresowaniem, ale coś czuję, że te zachwycą każdego, kto tak jak my uwielbia szwedzkie bułeczki cynamonowe.

Bułki cynamonowe z dynią

Bułki cynamonowe z dynią

(około 16 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml) + mleko do posmarowania bułek
  • 80 g cukru
  • 150 g puree z pieczonej dyni hokaido
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 80 g masła
  • 60 g puree z pieczonej dyni hokaido
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Bułki cynamonowe z dynią
  1. Przygotuj zaczyn a drożdży – drożdże rozpuść w miseczce z cukrem i łyżką ciepłego mleka.
  2. W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
  3. Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem i kardamonem.
  4. Dodaj wystudzone puree z dyni.
  5. Dodaj lekko ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i rozbełtanym jajkiem.
  6. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
    Wyrabiaj przez 10 – 15 minut, aby ciasto “napompować”, czyli aby bułeczki były puszyste po upieczeniu.
  7. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Im go więcej tym lepiej 🙂 W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Dlikatnie miejszaj, aż masa będzie gładka.
  8. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj na 2 – 3 cm. Wyłóż przygotowany farsz i zwiń w rulon. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm.
  9. Posmaruj foremkę do pieczenia – u mnie prostokatna forma do ciasta, ale może być także okrągła tortownica.
    Poukładaj ślimaczki cynamonowe. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 – 25 minut.
ślimaczki cynamonowe z dynią

10. Po wyrośnięciu posmaruj mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika jak się ładnie zarumienią.

Bułki z dynią

Bułki mają niesamowity aromat i smak. Sama dynia nie jest wyczuwalna, a nadaje pięknego koloru i miąższ jest miękki i puchaty.

Ta propozycja została wręcz spałaszowana przez domowników. Oczywiście bułki cynamonowe z dynią można zwijać także jak szwedzkie kanelbullar.

Idealnie sprawdzą się jako “coś słodkiego” do kawy, a także do szkolnego lunchboxa.

lunchbox do szkoły

POLECANE WPISY