Dziś kolejna propozycja na dyniowe wypieki. Tym razem słodkie bułki cynamonowe z dynią. Ostatnie bułeczki dyniowe cieszą się zainteresowaniem, ale coś czuję, że te zachwycą każdego, kto tak jak my uwielbia szwedzkie bułeczki cynamonowe.
Te bułeczki to idealny jesienny wypiek. Są puszyste, obłędnie wilgotne dzięki puree z dyni i pełne cynamonowego nadzienia. Idealne do kawy lub jako słodkie drugie śniadanie. [ Przejdź od razu do przepisu ]
Spis treści

Dlaczego dynia w cynamonkach to genialny pomysł?
Puree z dyni to mój sekretny składnik w jesiennych wypiekach. Nie tylko nadaje bułeczkom piękny, złoty kolor, ale przede wszystkim sprawia, że ciasto jest niewiarygodnie wilgotne i puszyste. Smak dyni jest bardzo subtelny i idealnie komponuje się z cynamonem. To też świetny sposób, by dodać, bo nie lubię słowa przemycić, trochę warzyw do słodkości dla dzieci.

Puszyste bułki cynamonowe z dynią
(Przepis na dyniowe cynamonki)
Składniki na idealne bułki cynamonowe z dynią
- 600 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej lub połączenie 400 g orkiszowej + 200 owsianej )
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 250 ml mleka + mleko do posmarowania bułek
- 60 g cukru
- 150 g puree z pieczonej dyni hokaido
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz: - 80 g masła
- 60 g puree z pieczonej dyni hokaido
- 80 g cukru – możesz zamienić na sproszkowane daktyle
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Przygotuj zaczyn a drożdży – drożdże rozpuść w miseczce z cukrem i łyżką ciepłego mleka.
- W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
- Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem i kardamonem.
- Dodaj wystudzone puree z dyni. Dodaj lekko ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i rozbełtanym jajkiem.
Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto. - Wyrabiaj przez 10 – 15 minut, aby ciasto „napompować”, czyli aby bułeczki były puszyste po upieczeniu.
- Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Im go więcej tym lepiej 🙂
W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Dlikatnie miejszaj, aż masa będzie gładka. - Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj na 2 – 3 cm. Wyłóż przygotowany farsz i zwiń w rulon. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm.
- Posmaruj foremkę do pieczenia – u mnie prostokatna forma do ciasta, ale może być także okrągła tortownica.
Poukładaj ślimaczki cynamonowe. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 – 25 minut. - Po wyrośnięciu posmaruj mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika jak się ładnie zarumienią.


10. Po wyrośnięciu posmaruj mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika jak się ładnie zarumienią.

Bułki mają niesamowity aromat i smak. Sama dynia nie jest wyczuwalna, a nadaje pięknego koloru i miąższ jest miękki i puchaty.
Jeśli zostało Wam puree z dyni, koniecznie sprawdźcie też mój przepis na gofry dyniowe. Gofrownica, której używam to aktualnie Tefal snack lub opcja z zdecydowanie większą mocą Gofrownica GÖTZE & JENSEN.

50 przepisów na Gofry, które zachwycą całą rodzinę – od klasyki po zero waste!
To przepisy na gofry dla każdego!
Masz ochotę na chrupiące gofry prosto z gofrownicy? Niezależnie od tego, czy marzysz o puszystym śniadaniu, szybkim lunchu, kreatywnej przekąsce do szkoły, czy wyjątkowym deserze – ten ebook to Twój klucz do świata domowych gofrowych arcydzieł.
50 różnorodnych przepisów na słodko, wytrawnie i w duchu zero waste, stworzonych z myślą o miłośnikach gofrów w każdym wieku!
Inne pyszne bułki drożdżowe z cynamonem
Ta propozycja została wręcz spałaszowana przez domowników. Oczywiście bułki cynamonowe z dynią można zwijać także jak szwedzkie kanelbullar. Idealnie sprawdzą się jako „coś słodkiego” do kawy, a także do szkolnego lunchboxa.

Pytania i odpowiedzi – bułki cynamonowe z dynią
Jakiego puree z dyni użyć? Czy może być świeża dynia?
Najwygodniejsze jest gotowe puree z puszki. U mnie króluje pieczona dynia hokkaido. Jeśli masz świeżą dynię, upiecz ją do miękkości, a następnie zblenduj na gładką masę i bardzo dobrze odsącz na sitku. Nadmiar wody w dyni może sprawić, że ciasto będzie zbyt rzadkie.
Moje ciasto drożdżowe nie wyrosło. Co robić?
Najczęstsze powody to:
1) Zbyt gorące mleko (zabiło drożdże),
2) Za zimno w pomieszczeniu (ciasto potrzebuje ciepła),
3) Stare drożdże.
Upewnij się, że mleko jest tylko lekko ciepłe, a miskę z ciastem odstaw w miejsce bez przeciągów.
Jak przechowywać bułeczki cynamonowe, by były świeże?
Najlepsze są w dniu pieczenia. Aby zachowały świeżość, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2-3 dni. Można je też mrozić (bez lukru).

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 13 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 7 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebooku Lunchbox. Pakuję, bo lubię znajdziesz ponad 100 przepisów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, połączenie wiedzy i praktyki dietetyczki i edukatorki i mamy dwójki dzieci.
2 komentarze
Gosiu, puree robisz piekąc dynię czy parując/gotując? Bo pewnie ta pieczona ma dużo mniej wody, stąd pytanie.
ja zawsze piekę i najlepiej wychodzi z hokaido