Dziś kolejna propozycja na dyniowe wypieki. Tym razem słodkie bułki cynamonowe z dynią. Ostatnie bułeczki dyniowe cieszą się zainteresowaniem, ale coś czuję, że te zachwycą każdego, kto tak jak my uwielbia szwedzkie bułeczki cynamonowe.
Spis treści
Bułki cynamonowe z dynią – przepis
(około 16 sztuk)
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka (250ml) + mleko do posmarowania bułek
- 80 g cukru
- 150 g puree z pieczonej dyni hokaido
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 80 g masła
- 60 g puree z pieczonej dyni hokaido
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Przygotuj zaczyn a drożdży – drożdże rozpuść w miseczce z cukrem i łyżką ciepłego mleka.
- W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
- Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem i kardamonem.
- Dodaj wystudzone puree z dyni.
- Dodaj lekko ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i rozbełtanym jajkiem.
- Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Wyrabiaj przez 10 – 15 minut, aby ciasto „napompować”, czyli aby bułeczki były puszyste po upieczeniu. - Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Im go więcej tym lepiej 🙂 W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Dlikatnie miejszaj, aż masa będzie gładka.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj na 2 – 3 cm. Wyłóż przygotowany farsz i zwiń w rulon. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm.
- Posmaruj foremkę do pieczenia – u mnie prostokatna forma do ciasta, ale może być także okrągła tortownica.
Poukładaj ślimaczki cynamonowe. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 – 25 minut.
10. Po wyrośnięciu posmaruj mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika jak się ładnie zarumienią.
Bułki mają niesamowity aromat i smak. Sama dynia nie jest wyczuwalna, a nadaje pięknego koloru i miąższ jest miękki i puchaty.
Inne pyszne bułki drożdżowe z cynamonem
Ta propozycja została wręcz spałaszowana przez domowników. Oczywiście bułki cynamonowe z dynią można zwijać także jak szwedzkie kanelbullar. Idealnie sprawdzą się jako „coś słodkiego” do kawy, a także do szkolnego lunchboxa.