Dziś chciałabym zaprosić Was do przygotowania z dziećmi cake pops, jako atrakcyjnego prezentu pod choinkę. Czasami dajemy sobie pozwolenie na zupełnie słodkie szaleństwo w kuchni.
Czas przedświątecznych przygotowań to magiczny czas, gdy wspólnie szukamy pomysłów na prezent dla najbliższych. To czas, gdy razem z dziećmi przygotowujemy kartki świąteczne oraz samodzielnie zrobione prezenty.
Już nawet nasza 5 latka wie, że takie prezenty są najważniejsze 🙂
Cake pops. Wafelkowe lizaki
Składniki na ciasto na lizaki:
- ok. 400 g pokruszonych wafelków, ciastek lub ciasta (ja wykorzystałam wafelki o smaku sernika)
- 125 g sera mascarpone
- opcjonalnie można dodać trochę startej lub roztopionej czekolady
Składniki do dekoracji
- patyczki
- 200 g czekolady do obtaczania
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- kolorowe cukrowe ozdoby, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy
- Pokrusz wafelki lub ciastka. Możesz połączyć też te dwa rodzaje. Ja często tak robię, gdy długo noszone ciastka lub baton w torebce średnio się nadają do zjedzenia. Pokruszone doskonale sprawdzą się na cake pops.
- Połącz pokruszone wafelki z serkiem mascarpone i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Tę czynność mogą wykonać dzieci. Będzie to dla nich duża frajda. - Do każdej kulki wbij przygotowany patyk do lizaków. Umocz patyczki w czekoladzie i wbij w kulkę do połowy.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem lub olejem kokosowym.
- Obtocz kulki wafelkowe w czekoladzie.
- Pozwól dzieciom udekorować, jak tylko zapragną.
Nasze dzieciaki uwielbiają każdą aktywność w kuchennych przestworzach.
To kolejna nasza propozycja na świąteczne jadalne prezenty dla bliskich. Wafelkowe lizaki zostały wszystkie skonsumowane więc czeka nas przygotowanie tych na prezent przed Świętami. Następnym razem spróbujemy dodać trochę domowej daktylowej nutelli, która w połączeniu z wafelkami kakaowymi da obłędny smak 🙂