Home Kulinarne Najlepszy keks naszpikowany bakaliami

Najlepszy keks naszpikowany bakaliami

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejszy przepis pojawił się u mnie przypadkiem i zostanie na dłużej. To najlepszy keks naszpikowany bakaliami jaki jadłam.

Keks, czyli ciasto z bakaliami, kojarzy mi się z domem rodzinnym. U mnie w Święta zawsze na stole był pyszny keks. Ja swój pierwszy keks zrobiłam chyba w ubiegłym roku. Był dobry, ale szukałam czegoś, co zachwyci swoim połączeniem smaków.

W tym roku znalazłam w magazynie PYSZNE przepis idealny. To ciasto to bakalie z odrobiną ciasta. Ot tak tylko, aby połączyć dużą ilość owoców i orzechów. Kolejny plus, szczególnie dla osób nie posiadających robota kuchennego, jest fakt, że cała filozofia ciasta to wymieszanie wszystkich składników.

Najlepszy keks naszpikowany bakaliami

Bardzo łatwe ciasto z bakaliami, którego przygotowanie
zajmie maksymalnie 20 minut ♥

  • 2 szklanki różnych suszonych owoców (u mnie: śliwki, morele, figi, rodzynki, jagody goi, wiśnia, żurawina, miechunka)
  • 2 szklanki orzechów (włoskie, pekan, makadamia, migdały)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika  
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

najlepszy keks naszpikowany bakaliami bakalland

  1. W misce połącz mąkę, sól, proszek do pieczeni i sodę. Dodaj cukier trzcinowy, bakalie i wszystko dobrze wymieszaj.
  2. W drugiej misce utrzyj jajka z dodatkiem esencji waniliowej i przyprawy do piernika.
  3. Masę jajeczną przelej do miski z bakaliami i mąką i wszystko dokładnie połącz mieszając łyżką.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 °C.
  5. Przygotuj keksówkę o wymiarach 25×10 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż przygotowaną masę i wierzch lekko ugnieć.
  7. Wstaw do piekarnika na dolną szynę i piec przez 60 – 75 minut, aż wierzch się zrumieni.
  8. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w formie. Gdy ciasto jest już wystudzone posyp je cukrem pudrem i ozdób owocami i orzechami.

 

You may also like

6 komentarzy

Joanna Julia Sokołowska 28 grudnia 2017 - 11:37

Wygląda bardzo apatycznie!
A wiesz co? W pierwszej chwili przeczytałam tytuł posta jako”keks szpinakowy” i wcale się nie zdziwiłam, bo u nas w kawiarniach pojawia się zielony biszkopt ze szpinakiem i owocami (pycha!).

Odpowiedź
Magda Tomaszewska 28 grudnia 2017 - 12:12

Wygląda rewelacyjnie! Jestem w stanie uwierzyć na słowo, że jest przepyszny!

Odpowiedź
Aga Agar 28 grudnia 2017 - 13:11

Keks naprawdę świetny. Palce lizać!

Odpowiedź
Save the Magic Moments 29 grudnia 2017 - 08:41

Ty wiesz, że ja nigdy keksa nie robiłam? Może to dobry moment.

Odpowiedź
Agnieszka Jezierska|Agumama.pl 29 grudnia 2017 - 19:46

Wygląda świetnie bo bakalie dominują. Przepis brzmi prosto i chyba wraz z synami upieczemy sobie teki keks na sylwestra 🙂
Bardzo lubię keks, a Twój post uświadomił mi, że daaawno nie jadłam 😉

Odpowiedź
raczkujacwswiat 30 grudnia 2017 - 16:20

PIękny ten Twój keks. U mnie w domu to ciasto pojawia się na samym początku grudnia więc zawsze mi się kojarzyło ze świętami, ale… ja za nim nie przepadam 😛 Myślę, że podsunę mojej mamie Twój przepis, to może mi się odmieni:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz