Domowa pizza to idealne rozwiązanie, które co jakiś czas wykorzystuję zarówno na leniwą kolację, ale i smaczne urozmaicenie w lunchboxie do szkoły.
Przepis ten towarzyszy nam już od dawna, ale dopiero niedawno nasza pizza nabrała idealnej chrupkości, którą zachwycałam się w dotychczas tylko w dobrych pizzeriach. Co istotne pizza wiele razy okazała się rozwiązaniem idealnym ponieważ pozwoliła wykorzystać np. resztki mięsa czy też ser, który nie zachęcał do położenia go na kanapce.
Spis treści
Domowa pizza – jak zrobić?
Podstawą pizzy jest dobre ciasto. Możesz zrobić ją z samym serem, albo z ulubionymi dodatkami. Poniżej dzielę się z Tobą podstawowym przepisem na ciasto oraz na sos do pizzy. Sam zdecyduj, jakie dodasz składniki. U nas króluje tuńczyk i szynka oraz oliwki z kaparami.
Kiedy robię małe pizzerinki, dzieci chętnie zabierają pizzę w formie drugiego śniadania do szkoły. Dla mnie to duże ułatwienie podczas porannych przygotowań pudełka do szkoły.
Ciasto na pizzę
Składniki na 18 małych pizzerinek lub 2 duże pizze
- 1,5 szklanki wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej typ 00 – zazwyczaj opisana jako mąka do pizzy
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sol
- 300 g startej mozzarelli
Sos pomidorowy do pizzy
- 350 ml pulpy pomidorowej
- Świeże zioła: oregano, bazylia, szałwia i kilka listków mięty
- łyżeczka suszonych pomidorów
- ½ łyżeczki soli do smaku
Dodatki do naszej domowej pizzy
- Tuńczyk z puszki w oleju lub w sosie własnym
- Kilka plastrów dobrej szynki
- Oliwki bez pestek – 4 łyżki
- Kapary – 2 łyżki
Jak zrobić w domu ciasto na pizzę?
Zacznijmy od ciasta na pizzę.
- Do połowy przygotowanej ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszaj drożdże z wodą i cukrem aż się rozpuszczą.
- Taką mieszankę odstaw na 5 – 10 minut (drożdże zaczną się pienić).
- Przesiej mąkę.
- Stopniowo wlewaj do mąki rozpuszczone drożdże jednocześnie mieszając łyżką zagarniając mąkę. Dodaj resztę ciepłej wody i oliwę. Wymieszaj łyżką. Ważne, aby woda nie była gorąca. Na sam koniec dodaj sól.
- Tak przygotowane ciasto wyrabiaj ręcznie około 10 – 15 minut. aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ja wyrabiam ciasto w mikserze. Używam haka do wyrobu chleba/ciasta drożdżowego.
- Uformuj kulę z ciasta, wysmaruj ją oliwą i włóż do dużej i szerokiej miski.
- Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Latem to nie problem. Zimą stawiam przy kominku.
- Ciasto musi podwoić objętość, wyraźnie urosnąć. Jeśli potroi swoją objętość w misce to jeszcze lepiej 🙂 Latem wystarczy około 30 – 45 minut, a kiedy jest chłodno trzeba poczekać trochę dłużej.
Jak przygotować pizzę w domu?
- Przygotuj blaszki. Wysmaruj je oliwą. Nagrzej piekarnik do 230 – 250 stopni C. Tutaj sugerowałabym sprawdzić, która opcja w Twoim piekarnika jest najlepsza do wypieku pizzy. Piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z, którego używamy od prawie dwóch miesięcy, idealnie przygotowuje pizzę w temperaturze 230 – 250 stopni C i z opcją pieczenia na najniższym poziomie. Wcześniej, pomimo że korzystłam z tego samego przepisu i składników, pizza nigdy nie była tak idealna.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat/stolnicę i chwilkę powyrabiaj.
- Jeśli robisz 2 duże pizzę podziel ciasto na 2 części. Wyłóż na dwie blachy. Ważne, aby ciasto rozciągać na blaszce. Połóż na środek kawałek ciasta i rozciągaj je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 5 – 7 mm.
- Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłóż nadzienie na pierwszą pizzę.
- Około 2 – 3 łyżki sosu pomidorowego, starty ser, a na wierzchu ulubione dodatki. U nas szynka z oliwkami i tuńczyk z kaparami. Ja czasami do tuńczyka dodajęjeszcze cebulę.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika góra/dół na najniższym poziomie. Piecz przez około 15 – 20 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Jeśli będziesz piec małe pizzerinki wówczas czas będzie dużo krótszy i zazwyczaj wystarczy 8 – 10 minut. Kiedy brzegi ciasta będą ładnie zrumienione możesz sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zarumieniony i chrupiący. W międzyczasie ułóż składniki na kolejnej pizzy. Wyjmnij upieczoną pizzę z piekarnika i wstaw kolejną.