Home Kulinarne Domowa pizza

Domowa pizza to idealne rozwiązanie, które co jakiś czas wykorzystuję zarówno na leniwą kolację, ale i smaczne urozmaicenie w lunchboxie do szkoły.

Przepis ten towarzyszy nam już od dawna, ale dopiero niedawno nasza pizza nabrała idealnej chrupkości, którą zachwycałam się w dotychczas tylko w dobrych pizzeriach. Co istotne pizza wiele razy okazała się rozwiązaniem idealnym ponieważ pozwoliła wykorzystać np. resztki mięsa czy też ser, który nie zachęcał do położenia go na kanapce.

Domowa pizza – jak zrobić?

Podstawą pizzy jest dobre ciasto. Możesz zrobić ją z samym serem, albo z ulubionymi dodatkami. Poniżej dzielę się z Tobą podstawowym przepisem na ciasto oraz na sos do pizzy. Sam zdecyduj, jakie dodasz składniki. U nas króluje tuńczyk i szynka oraz oliwki z kaparami.

Kiedy robię małe pizzerinki, dzieci chętnie zabierają pizzę w formie drugiego śniadania do szkoły. Dla mnie to duże ułatwienie podczas porannych przygotowań pudełka do szkoły.

Ciasto na pizzę

Składniki na 18 małych pizzerinek lub 2 duże pizze

  • 1,5 szklanki wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 00 – zazwyczaj opisana jako mąka do pizzy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sol
  • 300 g startej mozzarelli

Sos pomidorowy do pizzy

  • 350 ml pulpy pomidorowej
  • Świeże zioła: oregano, bazylia, szałwia i kilka listków mięty
  • łyżeczka suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki soli do smaku

Dodatki do naszej domowej pizzy

  • Tuńczyk z puszki w oleju lub w sosie własnym
  • Kilka plastrów dobrej szynki
  • Oliwki bez pestek – 4 łyżki
  • Kapary – 2 łyżki

Jak zrobić w domu ciasto na pizzę?

Zacznijmy od ciasta na pizzę.

  1. Do połowy przygotowanej ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszaj drożdże z wodą i cukrem aż się rozpuszczą.
  2. Taką mieszankę odstaw na  5 – 10 minut (drożdże zaczną się pienić).
  3. Przesiej mąkę.
  4. Stopniowo wlewaj do mąki rozpuszczone drożdże jednocześnie mieszając łyżką zagarniając mąkę. Dodaj resztę ciepłej wody i oliwę. Wymieszaj łyżką. Ważne, aby woda nie była gorąca. Na sam koniec dodaj sól.
  5. Tak przygotowane ciasto wyrabiaj ręcznie około 10 – 15 minut. aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ja wyrabiam ciasto w mikserze. Używam haka do wyrobu chleba/ciasta drożdżowego.
  6. Uformuj kulę z ciasta, wysmaruj ją oliwą i włóż do dużej i szerokiej miski.            
  7. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Latem to nie problem. Zimą stawiam przy kominku.
  8. Ciasto musi podwoić objętość, wyraźnie urosnąć. Jeśli potroi swoją objętość w misce to jeszcze lepiej 🙂  Latem wystarczy około 30 – 45 minut, a kiedy jest chłodno trzeba poczekać trochę dłużej.  

Jak przygotować pizzę w domu?

  1. Przygotuj blaszki. Wysmaruj je oliwą. Nagrzej piekarnik do 230 – 250 stopni C. Tutaj sugerowałabym sprawdzić, która opcja w Twoim piekarnika jest najlepsza do wypieku pizzy. Piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z, którego używamy od prawie dwóch miesięcy, idealnie przygotowuje pizzę w temperaturze 230 – 250 stopni C i z opcją pieczenia na najniższym poziomie. Wcześniej, pomimo że korzystłam z tego samego przepisu i składników, pizza nigdy nie była tak idealna.                
  2. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat/stolnicę i chwilkę powyrabiaj.
  3. Jeśli robisz 2 duże pizzę podziel ciasto na 2 części. Wyłóż na dwie blachy. Ważne, aby ciasto rozciągać na blaszce. Połóż na środek kawałek ciasta i rozciągaj je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 5 – 7 mm.
  4. Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłóż nadzienie na pierwszą pizzę.
  5. Około 2 – 3 łyżki sosu pomidorowego, starty ser, a na wierzchu ulubione dodatki. U nas szynka z oliwkami i tuńczyk z kaparami. Ja czasami do tuńczyka dodajęjeszcze cebulę.         
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika góra/dół na najniższym poziomie. Piecz przez około 15 – 20 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Jeśli będziesz piec małe pizzerinki wówczas czas będzie dużo krótszy i zazwyczaj wystarczy 8 – 10 minut. Kiedy brzegi ciasta będą ładnie zrumienione możesz sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zarumieniony i chrupiący. W międzyczasie ułóż składniki na kolejnej pizzy. Wyjmnij upieczoną pizzę z piekarnika i wstaw kolejną.

Dzieci lubią robić pizzę 🙂

Electrolux piekarnik idealny do domowej pizzy
Domowa pizza potrzebuje ciepła i miłości małych rączek
pizza z szynką
Smaczne składniki na domowej pizzy
pizzerinki
Będzie pysznie
idealna puszysta pizza domowa
Pizza domowa
domowa wersja pizzy z piekarnika electrolux
Piekarnik parowy Electrolux
Idealne małe pizzerinki
Lunchbox do szkoły

lunchbox do szkoły

You may also like

Zostaw komentarz