Chłodnik z botwinki

by Matczyne Fanaberie

Pogoda i brak chęci do jedzenia skłoniła mnie do poszukania jakiejś alternatywy dla goracej zupy. Padło na chłodnik z botwinki, czyli moja wersja chłodnika litewskiego.

Chłodnik sprawdzi się idealnie na obiad w domu, ogrodzie oraz do zabrania na wynos. Zupa w lunchboxie do idealne rozwiązanie na ochłodzenie, gdy za oknem ponad 30 stopni C.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik na wynos

Kiedyś nie przepadałam za taką wersją zupy z buraczków. Dziś chętnie po nią sięgam, a najlepiej gdy w zamrażarce czeka już porcja zamrożonego rosołu.

botwinka

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki z większymi buraczkami lub 2 mniejsze pęczki botwinki
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek niedźwiedzi – opcjonalnie

Jak zrobić najlepszy chłodnik?

  1. Umyj dokładnie liście botwinki, a buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście botwinki również drobno posiekaj.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj buraczki i grubsze łodyżki.                
  3. Gotuj aż będą miękkie. Na ostatnie 5 minut gotowania dodaj liście.
  4. Odstaw do wystudzenia.
  5. Do zimnego wywaru dodaj kefir lub zsiadłe mleko, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku. Zetrzyj ogórki na grubej tarce lub pokrój w małą kosteczkę i również dodaj.
  6. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać i schłodź w lodówce.
  7. Podawaj z ugotowanym jajkiem, ogórkiem bądź młodymi ziemniakami.
Najlepszy chłodnik z botwinki
Chłodnik litewski

Taka wersja zupy na zimno sprawdza się idealnie. Czasami przygotowuję także wersję pomidorową, czyli ulubiony Chłodnik toskański mojego męża.

chłodnik toskański z piernikiem

Chłodnik toskański z pieczenią w kruście z piernika

Czasami przygotowuję także wersję zupełnie na leniwca, czyli ogórek, rzodkiewka, kefir i dużo ziół. Mięta była moim ubiegłorocznym odkryciem w chłodnikach.

Lubisz chłodniki? Jaki króluje u Ciebie?

Pamietaj ,że każdy chłodnik możesz zabrać ze sobą na wynos. Wystarczy dobry termos, który należy wcześniej schłodzić kostkami lodu. Ja lubię najbardziej termosy z szerokim wlewem, takie jak kambukka.

You may also like

Zostaw komentarz