Pogoda i brak chęci do jedzenia skłoniła mnie do poszukania jakiejś alternatywy dla goracej zupy. Padło na chłodnik z botwinki, czyli moja wersja chłodnika litewskiego.
Chłodnik sprawdzi się idealnie na obiad w domu, ogrodzie oraz do zabrania na wynos. Zupa w lunchboxie do idealne rozwiązanie na ochłodzenie, gdy za oknem ponad 30 stopni C.
Spis treści
Chłodnik z botwinki

Kiedyś nie przepadałam za taką wersją zupy z buraczków. Dziś chętnie po nią sięgam, a najlepiej gdy w zamrażarce czeka już porcja zamrożonego rosołu.

Składniki:
- 1 duży pęczek botwinki z większymi buraczkami lub 2 mniejsze pęczki botwinki
- 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- 3 małe ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- czosnek niedźwiedzi – opcjonalnie
Jak zrobić najlepszy chłodnik?
- Umyj dokładnie liście botwinki, a buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście botwinki również drobno posiekaj.
- Do gotującego się bulionu dodaj buraczki i grubsze łodyżki.
- Gotuj aż będą miękkie. Na ostatnie 5 minut gotowania dodaj liście.
- Odstaw do wystudzenia.
- Do zimnego wywaru dodaj kefir lub zsiadłe mleko, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku. Zetrzyj ogórki na grubej tarce lub pokrój w małą kosteczkę i również dodaj.
- Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać i schłodź w lodówce.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem, ogórkiem bądź młodymi ziemniakami.

Taka wersja zupy na zimno sprawdza się idealnie. Czasami przygotowuję także wersję pomidorową, czyli ulubiony Chłodnik toskański mojego męża.

Chłodnik toskański z pieczenią w kruście z piernika
Czasami przygotowuję także wersję zupełnie na leniwca, czyli ogórek, rzodkiewka, kefir i dużo ziół. Mięta była moim ubiegłorocznym odkryciem w chłodnikach.
Lubisz chłodniki? Jaki króluje u Ciebie?
Pamietaj ,że każdy chłodnik możesz zabrać ze sobą na wynos. Wystarczy dobry termos, który należy wcześniej schłodzić kostkami lodu. Ja lubię najbardziej termosy z szerokim wlewem, takie jak kambukka.