Kulinarne, Lunchboxy, Przekąski

Najlepsze sushi
– jak ugotować ryż do sushi?

29 maja 2019
lunchbox do szkoły dla dziecka

Kiedyś myślałam, że najlepsze sushi to tylko takie robione przez szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem, a najlepiej, aby przygotowywanie sushi wyssał z mlekiem matki. Po raz pierwszy sama zaczęłam robić w domu po warsztatach kilka lat temu.

Wróciłam do tego zajęcia z większym zacięciem po tegorocznych warsztatach z marką Blue Dragon. Przypomniałam sobie, że to całkiem przyjemne zajęcie i wiem, co jem, czyli zgodnie z zasadą, która króluje w naszym domu.

Sushi możesz zrobić sam!

najlepsze sushi przepis
najlepsze sushi

Powyższe propozycje powstały podczas wspomnianych warsztatów. Nauka nie poszła na marne i często przygotowuję zestawy w lunchboxie do szkoły lub pracy.

lunchbox do szkoły dla dziecka najlepsze sushi
lunchbox do szkoły dla dziecka
jak zrobić ryż do sushi

Jak ugotować ryż do sushi?

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do sushi np. marki Blue Dragon
  • 2 szklanki wody
  • 80 – 90 ml octu ryżowego
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli

Kiedy zabierasz się do przygotowania ryżu pamiętaj, że dobrze wypłukany ryż to podstawa.
Wypłucz ryż pod bieżącą wodą, najlepiej na sicie, aż woda będzie czysta.
Jeśli będziesz myć ryż w garnku pamiętaj, aby nie zostawiać ryżu nawet na kilka chwil w tej brudnej wodzie.

Ryż płucz cztero- a nawet pięciokrotnie, dopóki woda nie przestanie byc mętna.

Umyty ryż zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na 20 minut.
Następnie gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu, potem przez kolejne 10 minut na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu warto jeszcz poczekać kilka minut i potrzymać ryż pod przykryciem. Para spulchni ryż jeszcze bardziej.

Jak przygotować zaprawę
do ugotowanego ryżu?

Wymieszaj ocet ryżowy z cukrem i solą.
Tak przygotowaną zaprawą awase-zu dodaj do ciepłego ryżu i wymieszaj. Składniki zaprawy mieszaj do rozpuszczenia soli i cukru.

W sklepach z żywnością orientalną możesz kupić gotową zaprawę do ryżu do sushi. Mnie jednak zdecydowanie lepiej smakuje ryż z zaprawą przygotowywaną samodzielnie. Zresztą samodzielne przygotowanie zaprawy będzie o wiele tańsze.

Podstawowe zasady, aby ryż do sushi
był idealny:

  • Do przygotowania używaj specjalnego krótkoziarnistego ryżu – w sklepach zawsze będzie opisany, jako ryż do sushi.
  • Dobrze wypłucz ryż.
  • Pamiętaj o odpowiednich proporcjach ryżu i wody.
  • Nigdy nie zdejmuj pokrywki podczas gotowania ryżu i nie mieszaj go podczas gotowania.
  • Sól dodajemy raze z zaprawą.
  • Wybieraj garnek z grubym dnem do gotowania ryżu.
  • Zawsze zaprawiaj ryż przygotowaną zaprawą awase-zu

Dobre składniki to podstawa dobrego posiłku.
Robicie sushi w domu, czy wolicie zjeść na mieście?

print

POLECANE WPISY