Dziś już wiem, jak ugotować ryż do sushi. Chociaż kiedyś myślałam, że najlepsze sushi to tylko takie robione przez szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem, a najlepiej, aby przygotowywanie sushi wyssał z mlekiem matki. Po raz pierwszy sama zaczęłam robić w domu po warsztatach kilka lat temu.
Spis treści
Wróciłam do tego zajęcia z większym zacięciem po tegorocznych warsztatach z marką Blue Dragon. Przypomniałam sobie, że to całkiem przyjemne zajęcie i wiem, co jem, czyli zgodnie z zasadą, która króluje w naszym domu.
Jak przygotować ryż do sushi?
Powyższe propozycje powstały podczas wspomnianych warsztatów. Nauka nie poszła na marne i często przygotowuję zestawy w lunchboxie do szkoły lub pracy.
Jak ugotować ryż do sushi?
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2 szklanki wody
- 80 – 90 ml octu ryżowego
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
Kiedy zabierasz się do przygotowania ryżu pamiętaj, że dobrze wypłukany ryż to podstawa.
Wypłucz ryż pod bieżącą wodą, najlepiej na sicie, aż woda będzie czysta.
Jeśli będziesz myć ryż w garnku pamiętaj, aby nie zostawiać ryżu nawet na kilka chwil w tej brudnej wodzie.
Ryż płucz cztero- a nawet pięciokrotnie, dopóki woda nie przestanie byc mętna.
Umyty ryż zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na 20 minut.
Następnie gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu, potem przez kolejne 10 minut na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu warto jeszcz poczekać kilka minut i potrzymać ryż pod przykryciem. Para spulchni ryż jeszcze bardziej.
Jak przygotować zaprawę
do ugotowanego ryżu?
Wymieszaj ocet ryżowy z cukrem i solą.
Tak przygotowaną zaprawą awase-zu dodaj do ciepłego ryżu i wymieszaj. Składniki zaprawy mieszaj do rozpuszczenia soli i cukru.
W sklepach z żywnością orientalną możesz kupić gotową zaprawę do ryżu do sushi. Mnie jednak zdecydowanie lepiej smakuje ryż z zaprawą przygotowywaną samodzielnie. Zresztą samodzielne przygotowanie zaprawy będzie o wiele tańsze.
Podstawowe zasady, aby ryż do sushi był idealny:
- Do przygotowania używaj specjalnego krótkoziarnistego ryżu – w sklepach zawsze będzie opisany, jako ryż do sushi.
- Dobrze wypłucz ryż.
- Pamiętaj o odpowiednich proporcjach ryżu i wody.
- Nigdy nie zdejmuj pokrywki podczas gotowania ryżu i nie mieszaj go podczas gotowania.
- Sól dodajemy raze z zaprawą.
- Wybieraj garnek z grubym dnem do gotowania ryżu.
- Zawsze zaprawiaj ryż przygotowaną zaprawą awase-zu
Dobre składniki to podstawa dobrego posiłku. Warto znać kilka podstaw, jak ugotować ryż do sushi, aby cieszyć się takim domowym posiłkiem.
Kilka pomysłów na domowe sushi: TUTAJ
Robicie sushi w domu, czy wolicie zjeść na mieście?