Gofry często pojawiają się w naszych pudełkach na wynos. Od prawie dwóch lat dzielę się z Wami przepisami na smaczny lunchbox do szkoły i pracy. Dzisiejsza propozycja na gofry bezglutenowe to odpowiedź na Wasze potrzeby, które sygnalizujecie w komentarzach i wiadomościach.
Spis treści
Dzisiejsze gofry zrobisz w kilka chwil. To smaczny i szybki pomysł zarówno na śniadanie w domu, jak i do pudełka. Wszystkie dzieci, które znam uwielbiają gofry więc warto je trochę urozmaicić.
Gofry bezglutenowe
Składniki:
- 1 jajko
- 120 ml mleka roślinnego (może być także zwykłe mleko)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 150 g bezglutenowej mąki gryczanej
- 2 łyżki cukru opcjonalnie
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj łyżkę mąki. Wszystko zależy od chłonności mąki.
Używając mleka roślinnego będziesz mieć wersję bez laktozy. Jeżeli nie możecie jeść jaj wykorzytaj bardzo dojrzałego banana.
Nasze dzieci są już przyzwyczajone, że gofry nie muszą być słodkie więc robię bez cukru. Jeśli chcesz dodać cukier to 2 łyżki powinny wystarczyć.
Przepis na lunchbox bezglutenowy do szkoły
- 2 gofry bez glutenu – np. wersja gryczana
- 5 rzodkiewek
- 1/2 zielonego ogórka pokrojonego w słupki
- migdały
- kabanosy drobiowe bez glutenu
Jeśli ten przepis jest dla Ciebie przydatny daj znać w komentarzu. Chętnie poznam także Twoje pomysły na lunchbox dla dziecka do szkoły. Zapraszam Cię do naszej specjalnej grupy na FB, gdzie dzielimy się swoimi pomysłami.