Kulinarne, Kulinarne ABC, Lunchboxy

Kopytka z burakami

24 stycznia 2021
kopytka

Kopytka, kluski śląskie czy włoskie gnocchi to idealne danie zero waste. Wiem, że niektórzy celowo gotują ziemniaki, aby zrobić pyszne kluseczki, ale u nas zazwyczaj to wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu.

Od jakiegoś czasu do ziemniaków dodaję inne warzywa, zioła, aby nadal inny smak czy kolor.

W taki sposób pojawiła się u nas wersja kopytek dyniowych, bazyliowych, szpinakowych, czy tak lubiane ostatnio u nas w domu kopytka z buraków.

Kopytka z burakami

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g upieczonego buraka
  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól jeśli używasz
  1. Ugotowane ziemniaki i buraka przeciśnij przez praskę. Jeśli nie masz możesz zblendować buraka na pastę i dodać rozgniecione widelcem ziemniaki.
  2. Dodaj mąkę, gałkę muszkatałową, jajko i pieprz i wszystko wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto.
  3. Formuj z ciasta kluseczki, kopytka bądź kluski z dziurką 🙂
  4. Podawaj tak, jak lubisz. Bedą smaczne zarówno z sosem grzybowym, sosem mięsnym, jak i posypane serem parmezanem.

Nasze dzieci lubią je jeść także same 🙂 Ja chętnie dodaję do nich sos ze szpinakiem czy sam uduszony szpinak z czosnkiem i sezamem.

Mój lunchbox do pracy na jutrzejszy dzień

Kluseczki z burakami oraz smażony szpinak z fenkułem, ciecierzycą i fasolką szparagową. Na drugie śnaidanie zestaw owoców.

Więcej pomysłów na lunchboxy do szkoły

Jeśli lubisz takie kolorowe dania na talerzu sprawdź koniecznie włoskie kluseczki bazyliowe, czyli gnudi.

POLECANE WPISY