Kopytka z burakami

by Matczyne Fanaberie

Kopytka, kluski śląskie czy włoskie gnocchi to idealne danie zero waste. Wiem, że niektórzy celowo gotują ziemniaki, aby zrobić pyszne kluseczki, ale u nas zazwyczaj to wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu.

Od jakiegoś czasu do ziemniaków dodaję inne warzywa, zioła, aby nadal inny smak czy kolor.

W taki sposób pojawiła się u nas wersja kopytek dyniowych, bazyliowych, szpinakowych, czy tak lubiane ostatnio u nas w domu kopytka z buraków.

Kopytka z burakami

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g upieczonego buraka
  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól jeśli używasz
  1. Ugotowane ziemniaki i buraka przeciśnij przez praskę. Jeśli nie masz możesz zblendować buraka na pastę i dodać rozgniecione widelcem ziemniaki.
  2. Dodaj mąkę, gałkę muszkatałową, jajko i pieprz i wszystko wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto.
  3. Formuj z ciasta kluseczki, kopytka bądź kluski z dziurką 🙂
  4. Podawaj tak, jak lubisz. Bedą smaczne zarówno z sosem grzybowym, sosem mięsnym, jak i posypane serem parmezanem.

Nasze dzieci lubią je jeść także same 🙂 Ja chętnie dodaję do nich sos ze szpinakiem czy sam uduszony szpinak z czosnkiem i sezamem. Do zabrania na wynos idealnie sprawdzą się zapakowane do termosu, który utrzyma ciepło i będzie można ze smakiem zjeść w porze obiadu. U nas często pakuję w termos kambukka lub bbox.

Mój lunchbox do pracy na jutrzejszy dzień

Kluseczki z burakami oraz smażony szpinak z fenkułem, ciecierzycą i fasolką szparagową. Na drugie śnaidanie zestaw owoców.

Więcej pomysłów na lunchboxy do szkoły

Jeśli lubisz takie kolorowe dania na talerzu sprawdź koniecznie włoskie kluseczki bazyliowe, czyli gnudi.

You may also like

1 komentarz

外链代发 24 września 2024 - 10:55

We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
Your site offered us with valuable info to work
on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

Odpowiedź

Zostaw komentarz