Kopytka, kluski śląskie czy włoskie gnocchi to idealne danie zero waste. Wiem, że niektórzy celowo gotują ziemniaki, aby zrobić pyszne kluseczki, ale u nas zazwyczaj to wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu.
Od jakiegoś czasu do ziemniaków dodaję inne warzywa, zioła, aby nadal inny smak czy kolor.
W taki sposób pojawiła się u nas wersja kopytek dyniowych, bazyliowych, szpinakowych, czy tak lubiane ostatnio u nas w domu kopytka z buraków.
Spis treści
Kopytka z burakami
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g upieczonego buraka
- 200 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól jeśli używasz
- Ugotowane ziemniaki i buraka przeciśnij przez praskę. Jeśli nie masz możesz zblendować buraka na pastę i dodać rozgniecione widelcem ziemniaki.
- Dodaj mąkę, gałkę muszkatałową, jajko i pieprz i wszystko wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto.
- Formuj z ciasta kluseczki, kopytka bądź kluski z dziurką 🙂
- Podawaj tak, jak lubisz. Bedą smaczne zarówno z sosem grzybowym, sosem mięsnym, jak i posypane serem parmezanem.
Nasze dzieci lubią je jeść także same 🙂 Ja chętnie dodaję do nich sos ze szpinakiem czy sam uduszony szpinak z czosnkiem i sezamem. Do zabrania na wynos idealnie sprawdzą się zapakowane do termosu, który utrzyma ciepło i będzie można ze smakiem zjeść w porze obiadu. U nas często pakuję w termos kambukka lub bbox.
Mój lunchbox do pracy na jutrzejszy dzień
Kluseczki z burakami oraz smażony szpinak z fenkułem, ciecierzycą i fasolką szparagową. Na drugie śnaidanie zestaw owoców.
Więcej pomysłów na lunchboxy do szkoły
Jeśli lubisz takie kolorowe dania na talerzu sprawdź koniecznie włoskie kluseczki bazyliowe, czyli gnudi.
1 komentarz
We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
Your site offered us with valuable info to work
on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.