Gofry z kaszy często pojawiają się w naszym jadłospisie. Zazwyczaj jest to kasza, która została z wcześniejszego obiadu bądź kolacji. Często pomaga mi to także zrobić ogólny przegląd lodówki i wykorzystać jakiś serek, jogurt czy resztkę śmietany.
Spis treści
Dla mnie nie ma ograniczenia jeśli chodzi o gofry. Można je zrobić prawie ze wszystkiego. Na blogu znajdziecie same sprawdzone przepisy na gofry, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jest już ich ponad 10 🙂
Gofry z kaszy gryczanej
Przepis na gofry z kaszy
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 200 g serka mascarpone lub innego sera twarogowego
- 130 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
W tym przepisie możesz kaszę gryczaną zastąpić inną ugotowaną kaszą. Podobnie w przypadku mascarpone. Możesz wykorzystać inny serek twarogowy, gęsty jogurt czy śmietanę. Ważne, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Celem przygotowania ciasta wszystkie składniki oprócz siemienia lnianego zblenduj w malakserze lub blenderem. Na koniec dodaj siemie lniane i możesz piec.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj trochę mąki. Kiedy będzie zbyt gęste dolej trochę mleka lub wody.
Gofry jutro będą doskonałym drugim śniadaniem dla Pierworodnej, która już dziś spakowała je w cudne owijki śniadaniowe 🙂 Ostatnio coraz bardziej doceniam wszelkie jednorazowe owijki, woskowijki
Na stronie Zabierzkoniecznie TUTAJ możecie kupić różne wzory i rozmiary.
Specjalnie dla Was obowiązuje tam kod rabatowy na 10% z kodem 10fanaberie