Kiedy byłam dzieckiem nie zastanawiałam się, jak zrobić rosół. Bez zastanawiania się wiedziałam, że w każdą niedzielę rosół jest podawany podczas niedzielnego obiadu. Mistrzem rosołu, takiego, którego cały czas czuję …
Kulinarne ABC
Już w sobotę znów większość z nas zada sobie pytanie co włożyć do koszyczka wielkanocnego. Święconka to nieodłączny element Wielkanocy.
Święta kojarzą się z rodziną. W sumie każde Święta lubię spędzać wśród ludzi, w gwarze i śmiechu najbliższych. Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z karbidem i kolorowanymi jajkami. Ten …
Zaczyn z drożdży pojawia się w każdym przepisie z ciastem drożdżowym. Pamiętam, że korzystając z zeszytu z przepisami mojej mamy zagadką było dla mnie stwierdzenie – przygotuj zaczyn. Podobnie jak …
Smarowidło daktylowe, na które przepis znalazłam w jednym z numerów KUKBUKa zagościło u nas w 2014 roku. Jest to genialna alternatywa na słodkie mazidła typu nutella. W tym roku postanowiłam sprawdzić, czy …
Makrela jest ogólnie dostępną rybą w naszych sklepach. Przyznam szczerze, że kiedyś wędzona makrela nie wzbudzała we mnie zachwytu. Jednak jak na wszystko, tak i na makrelę, która jest na …
Przyprawa do piernika to mój coroczny domowy sposób na rozpoczęcie przygotowań do Świąt. Przyprawy piernikowe na sklepowych półkach straszą cukrem, mąką lub dodatkowym kakao. Jest tylko jedna, którą można nazwać przyprawą, a …