Kulinarne

Jak zrobić pastę rybną do chleba – pasta z makreli

12 stycznia 2016
Jak zrobić pastę rybną do chleba

Makrela jest ogólnie dostępną rybą w naszych sklepach. Przyznam szczerze, że kiedyś wędzona makrela nie wzbudzała we mnie zachwytu. Jednak jak na wszystko, tak i na makrelę, która jest na zielonej liście WWF, trzeba było znaleźć sposób. Dziś mam dla Was sposób, jak zrobić pastę rybną do chleba, aby domownicy prosili o dokładkę i dopytywali, kiedy będzie znów pasta rybna.

Makrela jest rybą tłustą, zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone.
To ryba, którą powinny docenić kobiety ciężarne, gdyż selen wpływa pozytywnie na rozwój płodów.

U nas króluje pasta z makreli wędzonej, sałatka z makrelą wędzoną lub makrela pieczona. Ostatnio jednak zdecydowanie pasta, gdyż pozwala mi urozmaicać posiłki niewielkim wysiłkiem.

Jak zrobić pastę rybną do chleba?

Pasta z makreli wędzonej z pomidorami i czosnkiem 

  • 1 wędzona makrela
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3  łyżki oliwy z czosnkiem i chili

Rybę obrać z ości i zdjąć z niej skórę.

Wszystkie składniki dobrze zmiksować i przełożyć do ulubionej miseczki.

Można zajadać. Najsmaczniejsza ze świeżym chlebem lub grzankami.

Idealnie sprawdzi się także do wykorzystania w lunchboxach do tortilli lub naleśników. Wystarczy dodać kilka ulubionych warzyw i mamy idealne drugie śniadanie lub lunch.

 

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY