Makrela jest ogólnie dostępną rybą w naszych sklepach. Przyznam szczerze, że kiedyś wędzona makrela nie wzbudzała we mnie zachwytu. Jednak jak na wszystko, tak i na makrelę, która jest na zielonej liście WWF, trzeba było znaleźć sposób. Dziś mam dla Was sposób, jak zrobić pastę rybną do chleba, aby domownicy prosili o dokładkę i dopytywali, kiedy będzie znów pasta rybna.
Makrela jest rybą tłustą, zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone.
To ryba, którą powinny docenić kobiety ciężarne, gdyż selen wpływa pozytywnie na rozwój płodów.
U nas króluje pasta z makreli wędzonej, sałatka z makrelą wędzoną lub makrela pieczona. Ostatnio jednak zdecydowanie pasta, gdyż pozwala mi urozmaicać posiłki niewielkim wysiłkiem.
Jak zrobić pastę rybną do chleba?
Pasta z makreli wędzonej z pomidorami i czosnkiem
- 1 wędzona makrela
- 8 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z czosnkiem i chili
Rybę obrać z ości i zdjąć z niej skórę.
Wszystkie składniki dobrze zmiksować i przełożyć do ulubionej miseczki.
Można zajadać. Najsmaczniejsza ze świeżym chlebem lub grzankami.
Idealnie sprawdzi się także do wykorzystania w lunchboxach do tortilli lub naleśników. Wystarczy dodać kilka ulubionych warzyw i mamy idealne drugie śniadanie lub lunch.
Smacznego 🙂