Przyprawa do piernika, pierniczków

by Matczyne Fanaberie

Przyprawa do piernika to mój coroczny domowy sposób na rozpoczęcie przygotowań do Świąt. Przyprawy piernikowe na sklepowych półkach straszą cukrem, mąką lub dodatkowym kakao. Jest tylko jedna, którą można nazwać przyprawą, a nie mieszanką tanich wypełniaczy i odrobiną przypraw.

Najłatwiej zrobić domową przyprawę wybierając gotowe zmielone przyprawy. Ja postawiłam jednak na samodzielne zmielenie i starcie niektórych składników. Moja domowa korzenna przyprawa do pierników wyszła obłędna 🙂 

Przyprawa do piernika

  • 20 g zmielonego cynamonu cejlońskiego
  • 15 g mielonych goździków
  • 10 g mielonego anyżu
  • 7 g startej gałki muszkatałowej
  • 5 g mielonego imbiru
  • 5 g mielonego kardamonu
  • 2 g mielonej kolendry
  • 2 g mielonego ziela angielskiego

Wszystkie składniki wymieszaj i zamknij w szczelnym słoiczku.

Przyprawa jest doskonała do pierników, ciastek, zimowej kawy, świątecznych śledzi.
Może sam znajdziesz jeszcze inne zastosowanie. Ja zamierzam szukać różnych zastosowań 🙂

przyprawa piernikowa korzenna
przyprawa do piernika

Jaki cynamon wybrać?

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z wysuszonej kory cynamonowca, znana od czasów starożytnych i szeroko stosowana w kuchni oraz medycynie. Wyróżnia się dwoma głównymi rodzajami: cynamon cejloński oraz cynamon cassia, przy czym ten pierwszy jest bardziej ceniony w Europie ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Są też inne odmiany, ale zazwyczaj są klasyfikowane razem z cynamonem cassia.

Różnice w składzie chemicznym między cynamonem cejlońskim a cassia mają istotne znaczenie dla ich zastosowania kulinarnego oraz zdrowotnego. Cynamon cejloński jest preferowany ze względu na niższą zawartość kumaryny oraz łagodniejszy smak i aromat, co czyni go bardziej odpowiednim do regularnego spożywania. Cynamon cassia jest tańszy i bardziej intensywny w smaku, ale jego wyższa zawartość kumaryny może wiązać się z ryzykiem zdrowotnym przy długotrwałym stosowaniu.

Dzienna dawka tolerowana (TDI) wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała.
Cynamon cejloński zawiera zaledwie 0,004% kumaryny na 100 g, co czyni go znacznie bezpieczniejszym dla zdrowia, ponieważ kumaryna w większych ilościach może być toksyczna dla wątroby i nerek

Cynamon chiński ma około 1% kumaryny, co oznacza, że zawiera około 250 razy więcej tej substancji niż cynamon cejloński

Cynamon cejloński zalecany jest jako zdrowsza opcja. Warto o tym pamiętać szczególnie w okresie świątecznym, gdy zdecydowanie wzrasta ilość spożywanego cynamonu 🙂

cynamon cejloński czy cassia
Na zdjęciu widać jak odróżnić laskę cynamonu cejlońskiego od cassia.
przyprawa do piernika

Ładnie zapakowana może być także doskonałym prezentem – świąteczny DIY.

You may also like

2 komentarze

DlaSmaQ 24 listopada 2015 - 21:12

Robiłam ostatnio, uwielbiam ten aromat :))

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 25 listopada 2015 - 21:13

to mamy podobnie. Po przygotowaniu tej przyprawy już czuję aromat Świąt 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz