Pierogi ruskie to kolejna z potraw, która wiesz, jak powinna smakować, bo przecież już jadłaś idealne. Każdy ma jednak swój sposób na to tanie i smaczne danie. Zatem jak zrobić najlepsze pierogi ruskie?
Dziś podzielę się z Wami przepisem, który przekazała mi moja mama. Ja czasami dodaję swój nieoczywisty dla wszystkich składnik, ale o tym za chwilę.
Najlepsze pierogi ruskie są proste.
Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Ten typ pierogów jest bardzo znany na Słowacji pod nazwą Bryndzové pirohy.
Jak w większości potraw pierogi ruskie wymagają dobrych składników, cierpliwości i kogoś, kto przygotuje je z miłością.
Jak zrobić najlepsze pierogi ruskie?
Przepis na ciasto na pierogi jest niezmienny, jak do wszystkich wcześniejszych pierogów.
Farsz do pierogów ruskich:
- 500 g twarogu półtłustego
- 400 g ziemniaków wcześniej ugotowanych w mundurkach i obranych po ugotowaniu
Warto do tego wykorzystać ziemniaki, który zostaną Ci z obiadu 🙂 - 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- olej lub smalec (ja wykorzystałam kaczy smalec, który pozostał z wytopionych piersi z kaczki)
Opcjonalnie możesz dodać odrobinę posiekanych listków mięty lub suszoną miętę. To składnik, który pojawił się w moich pierogach od niedawna, ale zdecydowanie nadaje im charakteru ♥
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i upróż na złocisty kolor na patelni na smalcu lub oleju. Pilnuj, aby nie przypalić cebuli. Wystudź.
- Twaróg i ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Dodaj wystudzoną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj farsz.
- Rozwałkuj ciasto na 1 – 2 mm, , na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu.
- Sklej mocno brzegi i odkładaj na posypaną mąką tacę lub stolnicę.
- Wstaw garnek z wodą, osól i gdy zacznie wrzeć możesz kłaść pierogi do wody.
- Gotuj w osolonym wrzątku 2-4 minuty, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj ze skwarkami, przysmażoną cebulką. Znam takich smakoszy, którzy uwielbiają pierogi ruskie ze śmietaną.
Macie jakiś swój tajemny składnik, który dodajecie do pierogów ruskich?
Chętnie poznam Wasze sposoby na najlepsze pierogi.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Mój mąż mógłby jeść pierogi na okrągło 😉
na okrągło może u nas nie, ale jak są dobre, to szybko znikają ze stołu 🙂
Samodzielnie pierogów ruskich nigdy nie lepiłam ale czasem jadam „domowe” kupne. Tyle że fanką ich nie jestem 😉
Ja uwielbiam ruskie, a dzieci z kolorowego ciasta
Ruskie to moje ulubione pierogi! Kiedyś miałam okazję zjeść takie idealne. Potem długo nie… Sama nie mam odwagi ich zrobić 😉
Mnie się wydawało, że to mega wyczyn, a okazuję się, że nie taki diabeł straszny…
Spróbuj 🙂